התינוק החל לזחול? התכוננו להתעורר יותר במהלך הלילה

מחקר חדש באוניברסיטת חיפה מצא כי תינוקות שמתחילים לזחול חווים עלייה במספר ההתעוררויות בלילה. כעבור שלושה חודשים לערך מיום הופעת הזחילה צפוי שהתינוק יחזור לרמת ההתעוררויותהקודמת לשינוי המוטורי.



התינוק החל לזחול? התכוננו להתעורר יותר במהלך הלילה

תינוקות שמתחילים לזחול חווים עלייה במספר ההתעוררויות בלילה, זאת בהשוואה לתקופה שקדמה להופעת הזחילה, כך עולה ממחקר חדש שנערך על-ידי ד"ר דינה כהן מהחוג לייעוץ והתפתחות האדם באוניברסיטת חיפה.

 

במחקר, שנערך בהנחיית פרופ' ענת שר, השתתפו 28 תינוקות בריאים, בעלי התפתחות תקינה, שנבדקו אחת לשבועיים-שלושה. המעקב אחר התפתחותם המוטורית ודפוסי השינה של התינוקות החל בגילאי 4-5 חודשים ונמשך עד הגיעם לגיל 11 חודשים. דפוסי השינה נמדדו באמצעות מכשיר בשם 'אקטיגרף' המסוגל לספק תוצאות אובייקטיביות לדפוסי השינה, לצד שילוב דיווחי ההורים ביומנים ובשאלוני שינה. בנוסף, הופעת הזחילה ומהלך התפתחותה תועדו באמצעות תצפיות מצולמות בוידיאו על ידי החוקרת.

 

מהמחקר עולה כי הגיל הממוצע של הופעת הזחילה היה 7 חודשים, כאשר לצד תהליך זה ובסמוך לו, חלה עליה במספר ההתעוררויות, מ-1.55 פעמים בלילה ל-1.98 (על פי האקטיגרף והדיווח הורי), ובמשכן (ב-10 דקות, על פי הדיווח ההורי). כמו כן, נמצא כי היקף ומורכבות השינוי מודגשים יותר אצל תינוקות המקדימים לרכוש את הזחילה לעומת המאחרים (כגון, עלייה במספר התעוררויות וברמת התנועתיות בשינה). לעומת זאת, אצל המאחרים, נמצא שינוי אחד בלבד: עלייה במספר ההתעוררויות. הבשורה המשמחת להורים: תוך שלושה חודשים מיום הופעת הזחילה צפוי שהתינוק יחזור לרמת ההתעוררויותהקודמת לשינוי המוטורי.

 

לדברי החוקרת, ייתכנו מספר הסברים אפשריים לקשר בין תחילת הזחילה וההתעוררויות, "ייתכן כי הופעת הזחילה, הכרוכה בשינויים רחבי היקף בהתפתחותו של התינוק ובהתארגנות פסיכולוגית מחודשת, מעלה את רמת העוררות שלו, משפיעה על יכולת הוויסות שלו וגורמת לתקופה של חוסר יציבות זמני המתבטא בעלייה בהתעוררויות", אמרה. הסבר נוסף שמציעה ד"ר כהן עבור התינוקות שהקדימו לזחול עשוי להעיד על החרדה שבה נמצא התינוק, שכעת יכול להתרחק מאימו פיזית, אולם טרם התפתחו אצלו אותם מנגנונים פסיכולוגים להתמודדות יעילה עם ההיפרדות. "חרדה זו עלולה לבוא לידי ביטוי בשינה לא רציפה בלילה", הסבירה.

 

"המעקב המתמשך אחר התפתחותם של התינוקות אפשר להדגים שההחמרה או העלייה בהתעוררויות היא תופעה קצרת מועד וזמנית, המתרחשת כחלק מתהליך רחב יותר של שיפור הדרגתי בוויסות מצבי ערות-שינה" אמרה ד"ר כהן.