זוגיות במשבר? גם הרגלי השינה של ילדיכם

מחקר מצא כי זוג הנמצא במערכת יחסים לא יציבה משפיע על הרגלי השינה של תינוקות ומביא להתפתחות הפרעות שינה. הפרעות שינה עלולות להשפיע על התפתחות המוח ולהוליד בעיות נוספות בשלב מאוחר יותר בחיי התינוק.



תרגמה וערכה: רותי שוורץ


זוגיות במשבר? גם הרגלי השינה של ילדיכם

המחקר, שפורסם בכתב העת child development  עקב אחר 357 תינוקות  ומשפחותיהם בארה"ב. מהמחקר עלה שעל הורים להיות מודעים יותר למתח בחייהם ולהשפעתו על ילדיהם.

ההורים הנחקרים הובאו לראיונות כאשר ילדם היה בן תשעה חודשים ושוב פעם, כאשר ילדם היה בן 18 חודשים. כל אחד מההורים התבקש למלא שאלון בו עליהם לציין את המצב הנוכחי בחייהם – האם הם לחוצים בעבודה, נמצאים פחות בבית, חושבים על גירושין וכדומה. הם גם נשאלו האם יש לילדם בעיה להירדם או לשמור על שינה רציפה. החוקרים מצאו כי טיב הקשר בין ההורים בגיל תשעה חודשים, השפיע על הרגלי השינה של התינוק בגיל 18 חודשים.

המחקר הסיק כי אי יציבות בזוגיות היא אכן גורם משפיע על דפוסי השינה של התינוק. פרופ' הרולד גורדון מאוניבריסטת ליסטר המשתתף בצוות מחקר בינלאומי אמר: "שינה רציפה היא הכרחית במהלך שנותיו הראשונות של התינוק וזאת כי יש לה השפעה ישירה על התפתחות המוח והתפתחות גופנית. שינה לא רציפה עלולה להוביל לסדרה של בעיות חברתיות, התנהגותיות ואקדמיות."

בעוד שישנה חשיבות לגורמים גנטיים בהתפתחות הילד, המחקר מראה כי הדינמיקה בין הזוגות היא זו המשפיעה על התפתחות התינוק. על מנת לשלול את הגורם הגנטי, המחקר בחן ילדים שאומצו סמוך ללידתם.

ד"ר ג'יימי יוסטון, רופא ילדים בבית החולים "לורן אנד איילנדס" שבסקוטלנד אמר: " הורים צריכים להיות מודעים יותר לגורמי הלחץ המשפיעים עליהם ובכל לצמצם את האפקט שיש להם על ילדיהם. מחקרים אף הצליחו לקשר את הפרעות השינה לקשיים התנהגותיים כגון adhd.

ד"ר ג'ון גולדין, פסיכולוג ילדים מבית החולים "גרייט אורמונד סטריט" שבאנגליה אמר: "תינוקות מודעים ורגישים לאקלים הרגשי בבית. להרבה ילדים, כמו ההורים, שעות הלילה הן פרק זמן בו חרדות עלולות לעלות על פני השטח.

"המחקר מציע כי ילדים בעלי רמות חרדה גבוהות עקב המתח השורר בין הוריהם, מיועדים להיחשף להפרעות שינה, מה שיכול ללוות אותם במהלך שנותיהם הראשונות. בעיות בזוגיות וקונפליקטים בין ההורים יכולים להיות בעלי אימפקט משמעותי על שלומו של הילד, תחושת בטחונו ודימויו העצמי".