לישון כמו תינוק?

הורות טריה מביאה איתה אתגרים רבים ועולות שאלות רבות: איך נכון לרחוץ? להניק או להאכיל בבקבוק? מתי להשכיב לישון? איך להרדים וכמה הוא צריך לישון בכלל?
אם גם אתם לא בטוחים כמה ומתי הקטן שלכם אמור לישון ומה נחשב לתקין או לא, הכתבה הזאת בדיוק בשבילכם.


מאת: מילה טלמן, יועצת שינה מוסמכת לתינוקות ופעוטות, בעלת מרכז "פשוט לישון טוב."

 

לישון כמו תינוק?
כולנו מכירים את הביטוי המתוק "לישון כמו תינוק", אבל רוב ההורים הטריים נשארים מבולבלים כאשר שינת המתוק הפרטי שלהם לא בדיוק תואמת ביטוי זה. 
 

חשיבות השינה

השינה היא צורך פיזיולוגי של הגוף ואצל תינוקות רבים היא תופסת את רוב שעות היממה.
במהלך השינה מתרחשים תהליכים חשובים המשפיעים על התפתחות התינוק בכמה מישורים:
לכן שינה איכותית, עמוקה ומספקת חיונית כל כך לקטנטנים שלנו. מחסור בה עלול לגרום לשלל בעיות והשפעתן היא ארוכת טווח: הפרעות קשב וריכוז, השפעה על השמנת יתר, הפרעות בהתנהגות, מצבי רוח ועוד. בנוסף, מצב בו התינוק לא ישן טוב משפיע על הלך הרוח בבית, אווירה מתוחה, עייפות ותסכול של ההורים והשפעות על הדינאמיקה המשפחתית והזוגית.
 

למה לצפות בגילאים השונים

מחקרים מראים את טווחי השינה המומלצים לגילאי תינוקות שונים, חשוב להדגיש שמדובר בטווח. תינוקות שונים זה מזה, לכן גם אם התינוק נמצא בחלק העליון או התחתון של הטווח, עדיין ייתכן שהכל בסדר כל עוד הוא ערני, רגוע, גדל ומתפתח היטב.
 
 
שינת תינוקות
*משך השינה הרצוי לפי גילאי התינוק/פעוט.
 
 

איך נאפשר לתינוק את תנאי השינה האופטימאליים

חשוב להבין שבחודשים הראשונים התינוק הקטנטן מסתגל לעולם והוא זקוק להרבה חום, אהבה, מגע ולעיתים גם עזרה בהרדמה. הורמון השינה, המכונה מלטונין, אינו מופרש בצורה מספקת בגופם של התינוקות עד גיל 5 חודשים בערך, וזאת הסיבה שהם מתקשים להירדם ללא עזרה.
 
יחד עם זאת, אפשר כבר בחודשים הראשונים להקפיד על מספר עקרונות, אשר יסללו את הדרך להרגלי שינה טובים בהמשך:

 

אילו בעיות יכולות להשפיע על בעיות בשינה

רוב התינוקות מגיעים ליכולת לישון לילה רצוף כבר סביב 5-6 חודשים, יחד עם זאת כ-30% מהתינוקות והפעוטות חווים הפרעות וקשיי שינה אשר באים לידי ביטוי בעיקר בהתעוררויות רבות בלילה ובקושי להירדם באופן עצמאי. בעיות השינה נחלקות בגדול לשתי קטגוריות: בעיות רפואיות ובעיות התנהגותיות.
ראשית, חשוב לשלול בעיות רפואיות ורגשיות, המשפיעות על איכות שינה ירודה.
במידה ואתם מזהים את את אחד מהסימפטומים הנ"ל, מומלץ להיוועץ עם רופא ילדים/מומחה:
אם שללתם בעיות רפואיות/רגשיות ואתם ממשיכים לחוות קשיים סביב נושא השינה, סביר כי מדובר בהרגלי שינה לא תקינים שהשתרשו. הפתרון במקרה כזה הוא שמירה על תנאי שינה אופטימאליים, סדר יום, שגרת שינה קבועה, אחידות, עקביות והתמדה בתגובות ההורים.
במידה וניסיתם את כל זה אך ללא הצלחה, ניתן לקבל שירותי ייעוץ שינה בו איש מקצוע יוביל אתכם ליעד הרצוי לכם, תוך הדרכה המותאמת לכם ולמשפחתכם באופן אישי.