למה התינוק שלך לא ישן כמו תינוק?

ניסיתם כבר הכל אבל שום דבר לא עובד. הוא לא חולה, לא רעב, והחיתול שלו יבש. אז למה התינוק לא ישן כמו תינוק? 



מאת: שושי רפפורט, אמא, עיתונאית, קולעת עריסות לתינוקות מנצרים ורצה למרחקים קצרים.


למה התינוק שלך לא ישן כמו תינוק?
לילה. בחוץ חושך. כולם ישנים. כולם, חוץ מהתינוק החדש. אמא לוקחת אותו על הידיים, אחר כך מאכילה, אולי מנענעת. אבא ינסה את קולו בשירה, ומי מהם שירגיש ספורטיבי הלילה, אולי אפילו יקפוץ קצת על הפיזיו עד שהוא יירדם. הם חוזרים למיטה בהקלה. אבל היא חלקית בלבד, כי הם יודעים שכל הפיאסקו הזה יחזור על עצמו שוב בעוד כמה שעות. אם המצב הזה מוכר לכם, נראה שהתינוק שלכם סובל מהפרעת שינה ואתם סובלים איתו. 
 
אבל אתם לא לבד בלילה. בחודשי חייהם הראשונים תינוקות זקוקים לעזרת ההורים בתהליך ההירדמות. אמנם בסביבות גיל שישה חודשים, רובם כבר מסוגלים להירגע ולהירדם בכוחות עצמם, אולם מחקרים מלמדים כי כשלושים אחוז מבני חצי שנה עד שלוש שנים אינם מפתחים את היכולת לישון ברציפות, והשינה שלהם מתאפיינת ביקיצות מרובות ו/או ממושכות. אז מה גורם לחלק מהתינוקות לישון כמו תינוק ולאחרים להדיר שינה מעיני הוריהם? מלבד אופי, נראה שהתשובה טמונה בהורים. 
 
מחקרם של ד"ר ליאת טיקוצקי מאוניברסיטת בן גוריון ושל פרופ' אבי שדה ז"ל, מנהל המעבדה להפרעות שינה בתינוקות וילדים וראש המחלקה לפסיכולוגיה קלינית של הילד באוניברסיטת תל אביב, מצביע על כך שלהורים יש תפקיד קריטי בהתפתחות דפוסי השינה של התינוק. אם אתם שייכים לשלושים האחוז שלא ישנים בלילה, כדאי שתמשיכו לקרוא.
 

מהי הפרעת שינה

עד גיל שישה חודשים השינה היא רב מחזורית. היא נפרשת גם על שעות היום וכוללת יקיצות בלילה. בסביבות גיל חצי שנה, כאמור, רוב התינוקות יכולים לרכז את השינה בלילה לכשש שעות רצופות. הפרעת שינה מתאפיינת בקושי של תינוק בגיל הזה להירדם בכוחות עצמו, בהתעוררות של שלוש פעמים בלילה והזדקקות למבוגר כדי להירדם. 
 

למה חשוב לטפל בהפרעות שינה

השינה חיונית להתפתחות בריאה של התינוק. שנת החלום - השינה העמוקה שבה רואים תזוזות עיניים - מאיצה מאוד את התפתחות המוח ומקדמת את הבשלתו. שינה זו גם חשובה לעיבוד אינפורמציה רגשית. השינה גם מרעננת את כל מערכות הגוף, ממש כמו ריסטרט, כיוון שתאי הגוף זקוקים להפוגה כדי לעבוד בצורה אופטימלית. בשינה מופרש הורמון גדילה - שאחראי על הצמיחה הפיזית ומאפשר לילדים לגדול. גם הורמונים שאחראים על ויסות המשקל מופרשים בשינה, ומחסור בשינה קשור בעלייה מופרזת במשקל. לשינה השלכות רבות על התינוק אבל גם על הוריו. מחסור בשינה אצל ההורים עלול ליצור מתחים ולחצים בתוך המערכת הזוגית וכן מתחים בין התינוק להורים. 
 
נתון נוסף שידרבן אתכם לטפל בבעיות השינה הוא שהן לא נעלמות. מחקרם של שדה וטיקוצקי מראה שכארבעים אחוז מהתינוקות שלקו בקשיי שינה בגיל שמונה חודשים, הפגינו קשיים כאלה גם כעבור שלוש שנים. חסך בשינה בילדים מתבטא בחוסר שקט, פעלתנות, פוגע בקשב, בלמידה ובזיכרון. מחסור בשינה עלול לפגוע לפגוע גם ביכולת לווסת רגשות ולהתמודד עם מצבי לחץ ותסכול.

 

איך מטפלים בהפרעת שינה 

להפרעת שינה יכולות להיות גם סיבות רפואיות כמו הפרעת נשימה, ריפלוקס, דלקות או אלרגיות. לאחר ששללתם בעיה רפואית ניתן להתחיל לטפל התנהגותית. הגישות השונות מנסות בעצם לעשות דבר אחד - לצמצם את המעורבות של ההורים בתהליך ההירדמות. אם אתם בני מזל ואתם קוראים את השורות הבאות לפני שהתינוק נולד, אתם יכולים ללכת על מניעה. ככל שתהיו מעורבים פחות בתהליך ההירדמות, כך תאפשרו לילד לפתח את היכולת שלו להירגע ולהירדם בעצמו.
 

איך זה עובד

כאשר בגיל שישה חודשים התינוק עדיין אינו נרדם בעצמו, ההורים העייפים פונים לחפש פתרונות יצירתיים שיעזרו לו להירדם, ופה הבעיה מתגברת. יקיצות ליליות קצרות הן תופעה טבעית המאפיינת את מרבית התינוקות. תינוק שנרדם בתחילת הלילה בלי עזרה, יירדם חזרה בקלות והוריו אף לא ידעו שהתעורר. ואילו תינוק שנרדם בתחילת הלילה בעזרת גורם חיצוני - יהא זה ציצי, בקבוק, נדנוד, מנשא - יזדקק לאותו גורם כדי להירדם חזרה ויזעיק את הוריו בכל יקיצה כזו. "טיפול" באמצעי חיצוני יוצר למעשה תלות בין אובייקט חיצוני ליכולת ההירדמות. 
 
סקירתם של של פרופ' שדה וטיקוצקי מראים כי שינוי דפוסי ההתנהגות של ההורים הביא לשיפור משמעותי (של שמונים אחוז) בבעיה בתוך זמן קצר מאוד. הטיפולים האפקטיביים בבעיות שינה של תינוקות מתבססים על ההורים כסוכני שינוי. ההורים אמורים לסגת באופן הדרגתי ממעורבות פעילה בתהליך ההשכבה ובזמן ההתעוררויות, על מנת לאפשר לתינוק לרכוש את היכולת לרגיעה עצמית ולהירדמות בכוחות עצמו. לשם כך הוא זקוק לפרק זמן עם עצמו שבו ניתנת לו ההזדמנות להירגע ללא עזרה חיצונית, בזמן שההורה ממשיך להיות זמין עבורו במידה מסוימת, על מנת לא לעורר חרדות פרידה אצל אף אחד מהצדדים המעורבים. 
 

למה זה כל כך קשה

עבור הורים רבים, תהליך הפחתת ההתערבות ההורית כרוך במצוקה רבה. תינוק שהתרגל להירדם בעזרת ההורים, יבכה מן הסתם כשיתעורר וההורה לא ירדים אותו. לאף הורה לא קל להתמודד עם בכי של תינוק. חלק מההורים מפרשים את בכי התינוק כמצוקה גדולה ואת התהליך כהזנחת בנם. ההבנה של ההורה כי הוא יכול לסמוך על התינוק שלו שהוא מספיק אינטליגנט כדי ללמד את עצמו להירדם לבד, היא העזרה הגדולה ביותר שהורה יכול להגיש לתינוק שאינו ישן. תנו בו אמון ואפשרו לו ללמוד איך להירדם. למעשה, כל שעליכם לעשות הוא לא להפריע. צמצום מעורבות ההורה בתהליך, תוך כדי נוכחות מסוימת להקניית ביטחון, מאפשרת לתינוק הזדמנות ללמוד איך להירגע ולהירדם בכוחות עצמו, והיא המפתח לשינה רציפה וטובה.
 

ככה לא תפריעו לו לישון:

 
 
לאתר של שושי הקליקי – עריסות מדהימות לתינוקות