שינת התינוק במיטת הוריו, בעד ונגד

שנת תינוק במיטת הוריו הוא נושא השנוי במחלוקת. ממצאי מחקרים הובילו למבוא סתום בעוד שכל צד מהמחלוקת טוען שטענתו היא הנכונה.



מאת: רותי שוורץ


שינת התינוק במיטת הוריו, בעד ונגד

אז למה לא?

על פי מחקר של האגודה האמריקנית לרפואת ילדים, שיתוף מיטת ההורים עם תינוקם אינו מומלץ. האגודה המליצה שעל תינוקות תמיד לישון במיטתם או בלול, בחדרם של ההורים, על מנת להפחית את הסיכון לסינדרום מוות בעריסה. הטענה העיקרית של האגודה היא שלמרות ששינה משותפת במיטת ההורים נמצאת במגמת עלייה בארה"ב כתוצאה מסיבות שונות כגון הנקה בלילות, פעולה זו מזיקה יותר לתינוק מאשר לישון במיטתו. לכן, האגודה ממליצה שהפעוט לא ישתף את מיטתו בעת שנתו. ניתן להכניס את התינוק למיטת ההורים לצורך הנקה או נוחות אך על ההורים להחזיר אותו למיטתו כאשר הם מוכנים לחזור לישון.

מחקר שנערך בידי ארגון אירופאי על סינדרום "מוות בעריסה" מצא כי אם האם מעשנת, שיתוף המיטה עם התינוק עלול להביא לסיכונים רבים, במיוחד בשבועות הראושנים לחייו. אצל אמהות שאינן מעשנות הסיכונים אמנם קטנים יותר אך עדיין משמעותיים ב – 8 השבועות הראשונים לחיי התינוק. על פי מחקרם, המקום הטוב ביותר להניח את תינוקם הוא בלול בחדרם של ההורים.

חוקרים בסקוטלנד מצאו כי בזמן שרק 8% מכל המשפחות דיווחו על שיתוף מיטתם עם תינוקם, 34% של קורבנות סינדרום "מוות בעריסה" דיווחו על שיתוף מיטתם עם תינוקם. הממצאים הובילו אותם לאמץ את עצתם של חוקרים בבריטניה וארה"ב ולהניח את תינוקם בלול שבחדרם במהלך ששת החודשים הראושנים לחיי התינוק. 

בריאן ד. ג'ונסטון, רופא ילדים במרכז הרפואי"הארבורוויו", מסכים עם אותם חוקרים בטענה ש"כרגע, הראיה העיקרית היא ששיתוף מיטת ההורים עם תינוקם קשורה לסינדרום "מוות בעריסה", במיוחד בין התינוקות הכי צעירים. "אני ממליץ להורים להניח את תינוקם בחדרם בלול ליד מיטתם. כך ההנקה בלילות תהיה קלה יותר וכך גם יוכלו ההורים להפחית את הסיכון לסינדרום".

 

אז למה כן?

ארגון למען ההורים ממליץ להורים להשתמש בשיקול דעת כאשר מחליטים היכן להניח את תינוקם לישון. הארגון אינו מסכים עם דעת האגודה האמריקנית לרפואת ילדים ואף טוען כי הקשר בין סינדרום "מוות בעריסה" לשינה במיטת ההורים רופף. נוסף על כך, מחקרו של הארגון אינו מכיר בשינה משותפת כגורם המשפיע על התפתחותו הקוגניטיבית ואמוציונאלית של התינוק. המחקר מראה כי שינה משותפת יכולה למתן את הסיכון לסינדרום לאור שנתם הקלה יותר של ההורים וסינכרונם עם התינוק בעת השינה. הארגון קובע כי שינה עם התינוק תביא את האם לשינה טובה ורגועה יותר ובכך להנקה משופרת והעצמת הקשר האימהי עם ילדה.

ארגונים נוספים מצטרפים לדעת הארגון למען ההורים ומוסיפים כי הימנעות משינה באותה מיטה עם התינוק עלולה לפגוע בניסיונות האם להניק במהלך הלילה. שינה משותפת יכולה להביא להתפתחות אמוציונאלית ופיזולוגית טובה יותר אצל ילדים כולל ביטחון עצמי גבוה יותר וירידה ברמת הפחד וחרדה.

 

עצות לשינה בטוחה :