10 המזונות שכדאי לשלב בתפריט התינוק

להלן 10 המזונות הטובים ביותר, המספקים חומרים חיוניים ומזינים הדרושים לגדילה והתפתחות תקינה של תינוקות מעל גיל חצי שנה שהתפריט שלהם כבר כולל מזונות שונים בנוסף להנקה ולתמ"ל. 



מאת: סטפני מורן- תזונאית קלינית בשת"פ עם פיליפס AVENT


10 המזונות שכדאי לשלב בתפריט התינוק
בואו נודה על האמת - בעולם של היום, לגרום לילד שלך לאכול מזון בריא זוהי משימה מאוד  מאתגרת. למרבה הצער, בשל ריבוי המשימות וקוצר הזמן שלנו כהורים, האיכות והכמות של אוכל מזין שאנחנו מתכננים להאכיל את ילדינו נופלים נמוך בסדרי העדיפויות. עם זאת, אף פעם לא מאוחר מדי להתחיל דרך חדשה. 
 

#1 שיבולת שועל 

הרגלי תזונה נכונים מתחילים בארוחת הבוקר. בארוחה זו אנחנו בעצם שוברים את הצום של הלילה ומחדשים את מאגרי האנרגיה הזמינים בגוף. ארוחת הבוקר מספקת לנו את כל הריכוז הדרוש לנו בהמשך היום. שיבולת שועל היא מקור לסיבים תזונתיים המשפרת תפקוד קוגניטיבי בזכות שחרור איטי של הסוכר למערכת הדם ובנוסף משפיעה על תחושת השובע ומסדירה פעילות מעיים אצל ילדים המתקשים ביציאות סדירות.
 

#2 יוגורט

קבלת שפע של חיידקים טובים, הידועים גם בשם פרוביוטיקה, היא המפתח לשמירה על בטן נינוחה ובריאה. יוגורט הוא מקור מצוין לחיידקים אלו. מומלץ להגביל דווקא את הגרסאות הממותקות המשווקות לילדים ובמקום זה לבחור ביוגורט בטעם טבעי או יוגורט יווני, עליהם ניתן להוסיף מעט דבש או פירות חתוכים. 
 

#3 סלמון

אם סלמון אינו מזון שהייתם חושבים שיכול לשרת את ילדכם, אז אולי כדאי לשקול מחדש את הדג הוורוד הזה. סלמון הוא מקור מצויין לחלבון איכותי אשר ילדים צריכים עבור הצמיחה שלהם. ובנוסף מכיל את החומצת שומן החיונית אומגה 3 אשר מסייעת להתפתחות המוח ובריאות הלב. יתרון נוסף עבור הורים עסוקים הוא זה שהסלמון אינו דורש יותר מדי תיבול וניתן להגישו צלוי או אפוי תוך מספר דקות.
 

#4 אבוקדו 

ידוע שצריכת שומן היא חיונית בעיקר בשנותיו הראשונות של הפעוט ושיש לשים דגש דווקא על שומן בלתי רווי כמו שניתן למצוא באבוקדו. מניסיון אישי, ניתן לעשות שימוש באבוקדו כממרח שמחליף מיונז או גבינה לבנה בתוך כריך וכמובן בטעימות ראשונות של תינוק אז נותנים אבוקדו בשל ורך אפילו ישר מתוך הקליפה.
 

#5 בטטה

בטטה הוא אחד הירקות המזינים (והזולים) ביותר בסביבה. ויטמין A בבטטה שומר על עיניים בריאות ומהווה נוגד חמצון חשוב בגוף. הבטטות הן הירק המועדף בקרב תינוקות בגלל המתיקות העדינה שלהן וצבען הבוהק, אך נוטות להשכח דווקא בקרב ילדים גדולים יותר. נסו בארוחת צהריים הבאה ללוות את הארוחה דווקא בבטטה אפויה.
 

#6 ברוקולי

טוב, אתם בטח  חושבים "איזה ילד יאכל ברוקולי?" אבל חשוב לדעת שאם ברוקולי נחשף בשלב מוקדם של ההאכלה חלק מהילדים יאכלו אותם ביוזמתם ואפילו כשהוא רק אפוי. עם זאת, אם ילדך כבר נחשף לירק ואינו אוהב את טעמו, ניתן להסוות את טעמו של הברוקולי מעט כדי לאפשר חשיפה חוזרת לירק נהדר זה. 2 אפשרויות טעימות הן להמיס על ברוקולי מעט גבינה מגוררת דלת שומן או לרסק אותו ולערבב אוו עם מעט רוטב עגבניות אהוב בפסטה. הברוקולי טעון בויטמין סי ובחומרי נוגדי דלקת. 
 

#7 ביצים

ביצים הן מקור מצוין לחלבון ומכילות גם ויטמינים ומינרלים רבים כמו ויטמין די, ברזל וכולין. בנוסף, הן מהוות אבני בניין לבנייה ותיקון של שריר. יש לזכור כמובן מכילות כולסטרול ושומן רווי ולכן אין לחרוג מביצה אחת ליום. 
 

#8 חמאת בוטנים

בהנחה שלילדכם אין אלרגיה לבוטנים, חמאת בוטנים יכולה לספק חלבון וסיבים תזונתיים לילדכם. כריך חמאת בוטנים היא בחירה פופולרית של רוב ההורים, אבל אפשר להשתמש בו גם כמטבל לפירות כמו תפוחים ובננות או ירקות כמו סלרי. 
 

#9 עגבניות 

העגבניות עמוסות בליקופן – חומר המגן מפני סוגים רבים של סרטן. בישול העגבניות הופך אותן אפילו לבריאות יותר בזכות החום המשחרר את הליקופן. טיפ נוסף הוא הוספת שמן זית לעגבניות מה שמסייע לספיגה טובה יותר בגוף. 
 

#10 חומוס 

ממרח נפוץ זה מהווה דרך נהדרת לצייד את ילדינו באנרגיה בזכות הפחמימות המורכבות שבו, ובחלבון וסיבים תזונתיים. שילובו עם שמן זית איכותי רק מקפיצה את התועלת והופכת את החומוס למזון מושלם. מומלץ להכין בבית ולתבל לפי הטעם המועדף על ילדכם.
 
 

מתכון למחית סלמון ובטטה

 
מרכיבים:
- קישוא אחד של 100 גר' בערך
- 1/2 בטטה קטנה במשקל 200 גר' בערך
- 100 גר' סלמון (או פילה של דג לבן ללא עור ועצמות)
- אופציונלי 1/2 כפית עשבי תיבול
 
אופן ההכנה:
1. רחץ את הקישוא היטב במים וסבון.
2. קלוף את הבטטה.
3. חתוך את כל היקרות לקוביות קטנות והנח בקערה
4. חתוך את הדג לקוביות קטנות והנח בקערה עם עשבי התיבול
5. בשל את כל המרכיבים.
6. טחן למשך כ- 10 שניות בכל פעם תוך הוספת מים או חלב תינוק במידת הצורך.
7. העבר לקערה והנח להתקרר.
8. הגש מנה אחת.
9. לקרר/הקפיא את המחית הנותרת לשימוש מאוחר יותר.