טיפים ועצות לרכישת מיומנויות אכילה בגיל הרך

רכישת מיומנויות אכילה מתרחשת במהלך שנות חייו הראשונות של הפעוט, במקביל להתפתחות מיומנויות של מוטוריקה עדינה מוטוריקה גסה, שפה ויכולת קוגניטיבית.  להלן טיפים ועצות לרכישת מיומנויות אכילה בגיל הרך תוך שמירה על בטיחות התינוק.



באדיבות: טאליה סחר - יבואנית ומשווקת מוצרי PUR בישראל


2P סטודיו

טיפים ועצות לרכישת מיומנויות אכילה בגיל הרך

אבני הדרך באכילה כוללים מעבר מיניקה לגריפה רצונית של מחית מכפית, כרסום, לעיסה, נגיסה, ומאחיזת בקבוק, לשתייה מכוס ושימוש עצמאי לחלוטין בכלי- אוכל.

תהליך רכישת מיומנויות אכילה מתקדם בשלבים, החל מתלות מוחלטת בהורים בזמן האכילה, ועד לאכילה עצמאית. לכן, סוגי המזון וכלי האוכל צריכים להיות מותאמים לשלב ההתפתחותי של הילד.

להלן מספר עצות וטיפים אשר יסייעו לילדכם לרכוש מיומנויות אלו, תוך שמירה מירבית על בטיחותו:

 

1.                   מניעת השתנקות וחנק - מרקם האוכל צריך להתאים ליכולת התינוק, ע"פ אבני דרך התפתחותיים, תוך התייחסות להעדפות התחושתיות של הילד. במידה ואינכם בטוחים, התייעצו עם אנשי מקצוע ואחיות טיפת-חלב.

 

2.                   ישיבה בטוחה- בגיל 6-7 חודשים תינוקות מסוגלים כבר לכרסם ולמוסס ביסקוויט. בגיל זה, בדרך כלל, הם מסוגלים לשבת ביציבות בכסא אוכל. יש להושיב את התינוק בבטחה בכסא עם תמיכה טובה משום שהיציבה עדין לא טובה מספיק.

 

 

3.                   אכילה בכפית - מגיל 4 חודשים ניתן להתחיל להציע אוכל בכפית. רצוי שהכפית תהיה בעלת ראש רך עשויי סיליקון לדוגמא.התינוק ילמד עד מהרה לגרוף את המרקם הרך או המעוך מהכפית, לתמרן את המזון בחלל הפה ולבלוע את האוכל מתוך תאום עם הנשימה.

 

4.                   שתייה עצמאית -  סביב גיל 6 חודשים ניתן להגיש לתינוק כוס שתייה. יש לעודד אותו תוך שהוא לומד ומתנסה ב"שאיבת" השתייה מהכוס. בהתחלה יאבד נוזל רב בדרך, אך במהרה התינוק ירכוש שליטה, ילמד לארגן את שפתיו בשולי הכוס ולגמוע את הנוזל.רצוי להשתמש בכוס לא נוזלת בעלת שסתום המונע נזילה גם כאשר הופכים אותה

 

 

5.                   אפשרו התנסות באכילה עצמאית – בין הגילאים 9 חודשים עד לגיל שנה התינוק לומד לאכול חלק ניכר ממזונו באופן עצמאי, תוך עזרה והכוונה מההורה מיומנויות הנגיסה הלעיסה והבליעה משתפרות בהדרגה. אפשרו לילדכם להתנסות במרקמים שונים ובגודל המותאם לשלב ההתפתחותי שלו (אחיזת פינצטה, גריפה באצבעות וכד').

 

6.                   ביסוס השליטה במיומנויות האכילה – במהלך השנה השנייה לחיים הפעוט ילמד להאכיל את עצמו בכפית ולפתח יכולת עיבוד של מספר מרקמים. שלב זה יבסס את השליטה שלו באכילה אך גם את עצמאותו ועצמיותו.

 

 

7.                   היו קשובים לרצונותיו של התינוק: הקפידו על מרווחי זמן מספיקים בין הארוחות.

 

8.                   אכילה היא חוויה לכל החושים אפשרו לילדכם להתנסות והציעו לו מגוון עשיר של סוגי מזון מזינים. הימנעו ככל האפשר מניקוי יתר של פניו וסביבתו ונסחו את השיחה עימו באופן מזמין וחיובי.