על האכלה בריאה וקצת על בייבי ג'אנק פוד

דברים חשובים שכדאי לדעת בנושא האכלת פעוטות וילדים, לא רק בנושא ה"מה לתת" אלא גם לגבי ה"איך".



מאת: טובה קראוזה – דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק
 


על האכלה בריאה וקצת על בייבי ג'אנק פוד

 

 הגענו לכתבה האחרונה בסדרה

בה הייתי רוצה לחלוק עמכם עוד כמה דברים חשובים שכדאי לדעת בנושא האכלת פעוטות וילדים, לא רק בנושא ה"מה לתת" אלא גם לגבי ה"איך".

 

מה עושים בגיל שנה

עד עכשיו התינוק התנסה בסוגים שונים של מזונות, אך עדיין נותרו מספר מזונות שרק כעת אפשר לחשוף אליהם את התינוק - פעוט. עקרונית, בגיל שנה התינוק יכול לאכול מתפריט המשפחה עם התאמות של המרקם, אך אין זאת אומרת שבדיוק ביום הולדתו הראשון אפשר לחשוף אותו בבת אחת למספר מזונות שעד כה לא היה מומלץ לתת לו אותם.

כעת ניתן להוסיף לתפריט חלב ניגר ודבש.

אם התינוק שלכם סובל, חלילה, מאלרגיה למזון מומלץ להתייעץ עם רופא מומחה לאלרגיות.

עוד על תזונה בשנה השנייה לחיים תוכלו לקרוא במאמר קודם שלי שמופיע כאן באתר.

  

האכלה עכשיו והרגלי אכילה בעתיד

הדרך בה אתם מאכילים את התינוק קובעת במידה רבה את ההרגלים המשפחתיים שלכם בעתיד. נתקלתי בלא מעט מטופלים בוגרים שסבלו מהשמנה ששורשיה בהאכלה בכפייה בתקופת הינקות. עם זאת, אין צורך להילחץ, רוב הסיכויים שאתם עושים עבודה מספיק טובה. הנה כמה עצות חשובות שכדאי ליישם כדי למנוע מכשולים עכשיו ובהמשך הדרך:

-          שננו לעצמכם: ילדים יאכלו. הם נמצאים בתהליך גדילה ולכן הם חייבים לאכול.

-          עוד כדאי לזכור: ילדים אינם סרבני אכילה בפוטנציה, למרות כל מה שרואים בסרטים ובפרסומות...

-          אל תכריחו את הילד לאכול ואל תרדפו אחריו עם האוכל. כולנו נולדים עם היכולת לווסת את צריכת הקלוריות שלנו לפי תחושות הרעב והשובע, אך היכולת המופלאה הזו עלולה ללכת לאיבוד בעקבות הרגלי אכילה קלוקלים.

-          ומאותה סיבה, אל תכריחו את הילד לסיים את מה שיש בצלחת או מה שנותר בצנצנת.

-          אל תציעו לילד מזון כנחמה, כדי שלא ייווצר הקישור בין אכילה לבין רגשות.

-          שבו עם הפעוט ליד השולחן בזמן הארוחה. השתדלו לתזמן את מועדי הארוחות כך שכמה שיותר מבני הבית ישבו לאכול יחד. בזמן הארוחה המשותפת הילדים מקבלים מסרים לא מודעים על תזונה בריאה, ברגע שהם רואים את הוריהם מבצעים בחירות בריאות של מזון.

-          האכלה היא דיאלוג: היו קשובים למה שהפעוט מנסה לומר לכם בשפת הגוף שלו. ברגע שמתעלמים מהאיתותים של הפעוט נוצר תסכול לשני הצדדים.

-          מדגישה שוב את מה שנאמר בכתבה הקודמת: הלכלוך הוא חלק בלתי נפרד מההתנסות באכילה (והוא גם יחלוף בסופו של דבר). תנו לפעוט לאכול עם הידיים, למרוח ולהתמרח.

-          מחקרים הוכיחו כי דרושים 10-20 ניסיונות עד שפעוט יסכים לאכול מאכל חדש ולא מוכר. אל תתייאשו אחרי שלוש פעמים. המשיכו להציע את המזון החדש בצירוף עם מאכלים ותיקים ומוכרים.

-          אל תסיקו מסקנות מוטעות: אם הפעוט מכניס מזון לפה ויורק אותו אחר כך, אין זאת אומרת שהוא לא אוהב אותו. ברוב המקרים בהחלט ייתכן שהוא פשוט מתנסה בטעם ולאחר מספר ניסיונות הוא יתחיל לאכול שוב את אותו המזון.

 

"בייבי ג'אנק פוד"

 

השוק מלא במזונות שקהל היעד שלהם הוא תינוקות. מזונות אלו עברו תהליכי עיבוד מסויימים.

 

חטיפי בוטנים: כידוע, בוטנים הם מזון אלרגני מאד. אלרגיה לבוטנים היא מהמסוכנות ביותר. בעבר נטו לדחות את החשיפה לבוטנים עד גיל שנה לפחות, אך ההמלצות החדשות של משרד הבריאות אומרות שכדאי לחשוף בהדרגה אפילו קודם, למניעת אלרגיות.זאת בעקבות הנתון שאלרגיה לבוטנים נפוצה יותר בארצות הברית מאשר בארץ. קחו בחשבון החטיפים הללו פיקנטיים וטעימים מאד ו"מושכים" לאכול עוד ועוד מהם, דבר שבא על חשבון מזונות אחרים, וגם מכילים כמות גבוהה יחסית של מלח. לכן, אם מציעים אותם, חשוב לעשות זאת בכמות קטנה ובתדירות נמוכה, ולהתחיל לתת אותם בשלב מאוחר ככל האפשר. בדרך כלל אני ממליצה להורים, שכל עוד הילד נמצא במסגרת הבית ולא רואה את החטיפים הללו אצל ילדים אחרים, כדאי לא לקנותם הביתה כלל. רוב החטיפים הללו מועשרים בויטמינים, ולכן מהווים "הרע במיעוטו" לעומת חטיפים אחרים עתירי שומן ומלח שאינם מועשרים.

 

מעדני חלב: תוספת הסוכר אינה מומלצת. זו תוספת מיותרת של קלוריות. לכן עדיף תחילה לתת גבינות ויוגורטים כמוצרי החלב הראשונים ולדחות את הצגת מעדני החלב המתוקים ככל האפשר.

 

ביסקוויטים לתינוק: כל הביסקוויטים המיועדים לתינוק הנמכרים בארץ הם חלביים (בכל אופן לא ידוע לי על כאלו שאינם חלביים). הביסקוויטים החלביים מכילים חלבון חלב פרה, ולכן כדאי לא לתת אותם לפני גיל תשעה חודשים. אפשר לשלב אותם מידי פעם, אך כדאי לזכור שהם מכילים כמות לא מבוטלת של שומן וסוכר. אם אתם כבר משתמשים בביסקוויטים, אל תתנו לפעוט ביסקוויטים בטעם שוקולד, כדי לא להרגיל אותו לטעם מתוק מדי.

 

ואי אפשר בלי אזהרות הבטיחות המתבקשות:

יש להימנע ממזונות שעלולים לגרום לחנק כמו בוטנים, אגוזים, פופקורן, צ'יפס, גרנולה, תירס, קטניות שלמות, גזר חי, חסה, צימוקים, סוכריות, תפוח עץ טרי, ענבים שלמים ונקניקיות ( שהצורה הנכונה להגישן היא לחתוך לאורך ואז לקוביות אם כי לא הייתי ממליצה עליהן כלל).

פיצוחים – אין לתת עד גיל 4-5.

 

בשנתיים הראשונות לחיים מתרחשות גדילה ועלייה במשקל במהירות הרבה ביותר. בדרך כלל תינוקות מכפילים את משקל הלידה שלהם לאחר 6 חודשים ומשלשים אותו בגיל שנה. תזונהמגוונת המכילה את כל קבוצות המזון מספקת את כל הויטמינים והמינרלים הדרושים לגדילה והתפתחות תקינות.