שתיית מים ותינוקות- כל מה שחשוב לדעת!

מזל טוב את אמא! כמובן שאת רוצה להעניק לתינוק שלך רק את הטוב ביותר. ריכזנו עבורך כל מה שאת רוצה וצריכה לדעת על שתיית מים ותינוקות: הגיל בו מומלץ להתחיל לתת להם לשתות, על מה חשוב להקפיד, מדוע להרתיח את המים ועד איזה גיל, עובדות מעניינות על סוגי המים השונים וטיפים שיעזרו לך לעודד את התינוק לשתות מים



מאת:  שירין אלבק

שתיית מים ותינוקות- כל מה שחשוב לדעת!

מתי מתחילים לתת מים לתינוק?

עד גיל חצי שנה תזונתו של התינוק ומקורות הנוזלים שלו מגיעים שניהם מהמזון (הנקה או תמ"ל). אפילו בימי החום בארץ אין צורך ואף לא מומלץ להוסיף מי שתייה לתינוק מעבר לנוזלים שהוא מקבל מהמזון. קיבתו של התינוק כגודל אגרוף קטן מאוד והוספת מים לכלכלתו תגרע מיכולתו לאכול את כמות המזון הנדרשת לו .עם ביסוס ארוחת מוצקים יש להתחיל לשלב מים בתפריט התינוק.

 

סוגי מים- מהם ההבדלים?

מים הם לא רק מולקולת חמצן עם שני מימנים. מים מכילים חומרים שונים אשר קובעים את איכותם לשתייה ובהתאמה צריכים להיות נקיים ממזהמים שונים כדי להיות בטוחים לשתייה, במיוחד בקרב תינוקות. קיימים שלוש מקורות מים לשתייה עיקריים:
מים מינרליים טבעיים - מקורם הינו ממי תהום או ממעיין בלבד, בעלי הרכב מינרלי חיוני וקבוע. המים  אינם עוברים טיפול ונארזים ללא מגע יד אדם ועומדים בתקנים מחמירים להבטחת איכותם ובטיחותם. טעמם עדין בשל הרכב מינרלי מאוזן ותכולת מלחים נמוכה.
מים מסוננים ומטוהרים - מים מהברז אשר עוברים תהליך סינון והרחקה של חלקיקים שמקורם בצנרת האספקה. תהליכים נוספים שהמים עוברים הם ספיחה על ידי פחם פעיל להרחקת כלור וטיהור באמצעות נורת UV.
מי שתייה מהברז - מקורם מגוון ומשולב, הן ממקור עילי – כמו מי ים שעוברים תהליך התפלה, והן ממקור תת קרקעי כמו מי תהום. לכן הרכבם משתנה. מי השתייה עוברים טיפול להרחקת חומרים אורגניים והורדת עכירות ובשלב האחרון מוסף להם כלור המשמש כחומר חיטוי.

 

מדוע משרד הבריאות מנחה על הרתחת כל סוגי מי השתייה עד גיל שנה?

תינוקות בשנה הראשונה לחייהם רגישים יותר למחוללי מחלות, לכן משרד הבריאות מחייב להרתיח את כל סוגי מי השתייה עבור תינוקות עד גיל שנה ולקרר את המים לטמפרטורת החדר. הנחיה זו באה מתוך עקרון הזהירות המונעת וקלות הביצוע. כל שאר הרכיבים החיוניים המצויים במים נשארים גם אחרי ההרתחה.

 

מדוע להפחית כמה שניתן מתן שתייה ממותקת? 

מתוק הוא טעם מולד המתקבל באהדה. משקאות ממותקים בסוכר או ממתיקים מלאכותיים (תה על בסיס אבקה או גרגירים להכנת תה לתינוקות או רגיל, מיצי פירות, מיצים ומשקאות מוגזים) אינם מומלצים בשל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם, והמחסור ברכיבי תזונה אחרים. צריכת משקאות אלה, יכולה להגביר את הסיכון לעששת שיניים ותסמונת "עששת הבקבוק" ולהפחית צריכת רכיבי תזונה החיוניים לגדילה והתפתחות. בריאות השן מתחילה מיומו הראשון של התינוק. הכנסת משקאות ממותקים או בעלי טעם, סביר כי תקבע את דפוסי השתייה של התינוק.
 

טיפים שיעזרו לך לעודד שתיית מים בקרב תינוקות:

  1. כדאי לתת את המים לא כאשר התינוק רעב או בוכה ואין לו פנאי וסבלנות לשתות. מומלץ לנסות לתת מים מעט אחרי הארוחה. 
  2. אפשר לנסות לתת מים בטמפרטורה משתנה. לדוגמה, יש תינוקות המעדיפים את טעם המים הקרים על פני הפושרים. 
  3. כדי לא לעורר אצל התינוק ציפיות מוטעות ועל מנת שיוכל להבחין בין מים לחלב או למשקה אחר,  רצוי  להבדיל את בקבוק המים מבקבוק החלב או תחליף החלב או מבקבוק המשקה הממותק. אפשר להשתמש בכוס המותאמת לפעוטות ומאפשרת לווסת את זרימת המים. 
  4. בקבוק צבעוני ומעורר עניין יסייע ויגרה את הפעוט לבדוק מה יש בתוכו.
  5. חשוב לנסות לתת את בקבוק המים גם מחוץ לבית. 
  6. לילדים סרבנים במיוחד אפשר להתחיל לתת מים בכפית. 

לסיכום יש לזכור כי ישנם תינוקות שידרשו התנסות ממושכת בשתיית מים, אפילו של כמה חודשים, אך החובה ההורית היא להמשיך ולהתמיד בהגשת מים.

מי שמתמידה מרוויחה ילד/ה ששותה מים!!!

 
* הכותבת היא טכנולוגית מזון, (M.Sc. , B.Sc.Agr.) מנהלת תחום איכות ובריאות במי עדן