עיטוף התינוק באהבה

עיטוף בחיתול או בשמיכה מדמה את "תחושת הרחם" ועוזר לתינוק להירגע. העיטוף מדמה חיבוק הדוק וממושך הנמצא כמרגיע ושמור על שלוותו של התינוק.



באדיבות: SwaddleDesigns מוצרי פרימיום לתינוקות


עיטוף התינוק באהבה
עיטוף תינוקות היא שיטה עתיקת יומין שמקורה בתרבויות רחוקות כמו רוסיה, סין ואפגניסטן, שם השתמשו בעיטוף כתחליף לחיבוק של אימא. במשך הזמן התגלתה השיטה כבעלת יתרונות רבים והפכה לפופולארית ביותר גם  בקרב תרבות המערב. במאה ה 18-19 העיטוף ירד מקרנו אך בעידן המודרני השיטה הולכת והופכת לפופולרית יותר ויותר, בעיקר בזכות התרומה המיוחסת לה בהרדמת תינוקות המעניקה שינה רגועה ושקטה גם לתינוק וגם להורים. מסבירה לינט דמיר, אחות מוסמכת בכירה בסיאטל ארצות הברית, מפתחת מותג מוצרי פרמיום לתינוקות SwaddleDesigns. 
 
ע"פ מחקרו של ד"ר הרווי קארפ מחבר שיטת  five s's, לא סתם ממהרות האחיות בבית החולים לעטוף את התינוק עם הלידה, עיטוף בחיתול או בשמיכה מדמה את "תחושת הרחם" ועוזר לתינוק להירגע. העיטוף מדמה חיבוק הדוק וממושך הנמצא כמרגיע ושמור על שלוותו של התינוק. ד"ר קארפ אף מרחיב וטוען כי שלושת החודשים הראשונים מחוץ לרחם הם המשך ישיר של ההיריון ומהווים את הטרימסטר הרביעי. בתקופה זו כדיי שהתינוק יהיה רגוע מומלץ לחקות עד כמה שניתן את התנאים המוכרים לו מהרחם. 
באמצעות העיטוף אנחנו תוחמים את העולם הפיזי של התינוק ובכך מעניקים לו תחושה של שלווה ורוגע לה היה רגיל. עם הלידה, כשעור התינוק בא במגע עם אוויר העולם, מאבד התינוק את תחושות הביטחון, חום והנוחות לכן הצפייה שמחוץ לרחם יהיה לתינוק נעים וטוב, לא נכונה כלל. התינוק רוצה להרגיש מחובר לאימא, מוחזק ואסוף אל חיקה. 
כל רחש קטן מפחיד וגורם לתינוקות לקפיצות ועוויתות של הגפיים (רפלקס מורו) כך שהוא מתעורר בבהלה. "עיטוף" התינוק היא הצורה הדומה ביותר למה שהרגיש ברחם. ברגע שהתינוק עטוף ואסוף, העוויתות של רפלקס מורו כמעט ואינן מעירות אותו ולכן קל לו יותר להירדם. 
כדיי לצמצם את מקריי המוות בעריסה מנחה משרד הבריאות את ההורים להשכיב את התינוקות על הגב, ההשכבה על הגב מקשה על תינוקות להירדם ולשקוע בשינה רציפה, העיטוף מדמה שכיבה על הבטן גם בעת שכיבה על הגב וכך מאפשר לתינוק שינה רציפה ועמוקה מבלי סכנת מוות בעריסה. 
בנוסף, בזמן ההנקה, העיטוף מסייע לתינוק "להתארגן" במטרה לאחוז ולינוק, הוא גורם לתינוק לבצע פחות עוויתות ובכך להתמקד ביניקה,  העיטוף מונע מידי התינוק להפריע לחיבור הראשוני (והלא תמיד פשוט) לשד האם.  כך למעשה ההנקה הופכת לפחות כואבת לאם ויותר יעילה ומשביעה.
 
העיטוף טבעי לתינוק הרבה יותר מאשר להיות בחלל הפתוח ללא גבולות. עיטוף נכון מעודד שינה טובה והוא אינו משפיע על יכולתו הפיזית או המנטאלית של התינוק. העיטוף מאפשר לתינוק ללמוד להירדם בכוחות עצמו. כאשר התינוק ישן טוב הוא שמח, פעיל וערני, מה שמאפשר להורים להיות שמחים יותר. אז תעטפן את התינוק שלכם ולכו לישון בשקט. 
 

אז איך עוטפים תינוק?  

 
קודם כול מצאו מקום שבו יהיה לכם נוח לעטוף את התינוק כגון: שידת החתלה רחבה, שטיח פעילות, או אפילו על המיטה. הניחו את שמיכת העיטוף וצרו משלוש בחלקה העליון . הניחו את התינוק על השמיכה כאשר ראשו מעל השמיכה וכתפיו בקו אחד עם המשולש. 
עכשיו אתם מוכנים להתחיל: 
 
1. התחילו בצד שמאל והביאו את פינת הבד בצורה אלכסונית לתינוק והכניסו את שארית הבד בעדינות מאחורי גב התינוק.
2. פינת הבד מימין עולה מעל כתף שמאל של התינוק אל מאחורי גבו של התינוק.
3. יש לכרוך את פינת הבד שנותרת כלפי מעלה ולהכניס לתוך הפתח שנוצר בחזה של התינוק.
 
     עיטוף תינוקות        
 

דברים שחשוב לדעת כשעוטפים תינוק:

 
1. מידת ההידוק צריכה להיות הדוקה מספיק בכדי שהתינוק יחוש בה, אך לא לוחצת מדי, כך שבכל זאת תאפשר את תנועת בית החזה והברכיים של התינוק.
2. לא צריך להלביש את התינוק ביותר משכבה אחת במזג אויר חם, זכרו שהשמיכה מהווה שכבה בפני עצמה. במזג אוויר קר ניתן להוסיף שכבה קלה נוספת. 
3. תינוק לא צריך להיות עטוף כל היום, יש לאפשר לו את המפגש עם כפות הידיים והרגליים שלו החיוני להתפתחותו. 
4. העיטוף חשוב בעיקר בשעות חוסר שקט בלתי מוסבר, לפני שינה, בעת ההנקה וכשהוא סובל מכאבי בטן.
5. כאשר עוטפים תינוק יש להקפיד על זמני ההאכלה, לעיתים העיטוף כה מרגיע שישנם תינוקות ש"ישכחו" להתעורר לארוחה שלהם.