תינוק חדש הימים הראשונים בבית

התינוק הגיע הביתה בלי הוראות הפעלה? בהמשך הדברים החשובים ביותר לימים הראשונים של התינוק החדש בבית.



מאת: בי"ח לילדים ע"ש לילי ואדמונד ספרא, המרכז הרפואי ע"ש ח. שיבא, תל השומר


2P סטודיו

תינוק חדש הימים הראשונים בבית


טמפרטורת החדר

הטמפרטורה המומלצת במהלך היום היא 23 -21 מעלות צלזיוס, ובזמן הרחצה יש לחצם את החדר ל 25 מעלות צלזיוס.

 

חום היילוד

חום יילוד תקין נע בין 37.5 - 36.4 מעלות צלזיוס.

 

לבוש

שתי שכבות בגדים, חולצות עם שרוול ארוך ומכנסיים עם רגליות. במידה וכפות הרגליים קרות, ניתן להוסיף גרביים. אם לתינוק עדיין קר, יש להוסיף שכבת בגדים נוספת. כאשר התינוק מזיע וחסר שקט, יש להוריד שכבה (בהתאם לעונת השנה). יש להוסיף כובע לתינוקות קטנים, מתחת ל 2.5 ק"ג בעונת החורף.

 

רחצה

ניתן לרחוץ את התינוק כבר ביומו הראשון בבית, כולל הרטבת חבל הטבור וחפיפת ראש כשהוא מוטה לאחור. טמפרטורת המים היא 37 מעלות צלזיוס, עם סיום הרחצה יש לנגב את התינוק היטב, גם בקפלים בצורת הספגה, יש לייבש היטב את גדם הטבור.

אסור לנקות אוזניים במקלוני אוזניים, אלא בצמר גפן יבש ומגולגל.

 

טיפול בגדם הטבור

לנקות עם אלכוקסידין מסביב לטבור. יש לחזור על פעולה זו בכל החתלה ולאחר הרחצה, גדם הטבור נושר לבד תוך מספר שבועות, יתכן ויהיה קילוף עור קל סביב לטבור על עור הבטן כתוצאה מהשימוש באלכוקסידין. במקרה של אודם ניכר סביב הטבור יש לפנות לרופא ילדים.

 

גזיזת ציפורניים

אסור לגזוז ציפורניים לתינוק עד גיל חודש. לפני כן הציפורן דקה ורכה ועדיין מחוברת לעור האצבע. ניתן למנוע שריטות על ידי כיסוי כפות הידיים לסירוגן על ידי כפפות או גרביים.

 

החתלה

רצוי לפני האוכל, אך ניתן גם חצי שעה לאחר הארוחה, יש לסגור את הטיטול מתחת לטבור, על מנת לאפשר התייבשות הטבור.

 

הנקה

לפי רצון התינוק, ללא הגבלת משך הזמן על השד. בסה"כ מצופה שתינוק צעיר ידרוש בין 12 - 8 הנקות ביממה (24 שעות). זכרי, לתינוק אין שעות הנקה וניתן להעירו בימים הראשונים במידה והוא נוטה לישנוניות. אפשרי לתינוק לסיים יניקה מהשד הראשון ולהתנתק לבדו, לאחר מספר דקות הציעי לו את הצד השני. וודאי כי לתינוק כמויות תקינות של שתן וצואה ועקבי אחר משקלו.

 

האכלה

חלב אם הנו המזון המומלץ לתינוקך. אם אין באפשרותך, מכל סיבה שהיא להניק. יש להקפיד על הכנת תרכובת מזון לתינוקות על פי הוראות היצרן ולאחר שקיבלת הדרכה מגורם מקצועי. תינוקות שמשקלם נמוך מ 2700 גר' יש להאכיל לפחות פעם ב 3 שעות גם בלילה.

תינוקות שמקלם נמוך מ - 2500 גר' יש צורך לוודא את יעילות ההנקה שלהם על ידי האחות ו/או יועצת או מדריכת הנקה. במידת הצורך יתכן ויהיה צורך לשלב האכלה מבקבוק רצוי על ידי חלב שאוב.

 

חישוב כמות חלב לאחר הימים הראשונים: 180 - 120 מ"ל /לק"ג ליממה.

 

מספר ארוחות לפי רצון התינוק. במידה ותינוק אינו יונק מומלץ להאכילו בתנוחה מוגבהת מעט ועל ידי פטמת בקבוק בזרימה איטית.

 

משקל התינוק

בימים הראשונים לאחר הלידה ישנה ירידה פיזיולוגית במשקל התינוק. מהיום החמישי לערך התינוק מתחיל לעלות במשקל ועד גיל שבועיים התינוק חוזר למשקל לידתו. אנא הקפידי לעקוב אחר משקלו בתחנה לבריאות המשפחה.

 

הפרשת שתן

החל מהיום החמישי מצופה כי לתינוקך יהיו לפחות 6 טיטולים רטובים (כל טיטול רטוב שווה לפחות 3 כפות מים בטיטול נקי).

החל מהיממה השלישית צבע השתן, יכול להיות, אדום- ורוד, כתוצאה מגבישים ומלחים המופרשים מהגוף. בבנות, ניתן לראות סימני דם הזהים לדימום ויסתי, תופעה זו הינה פיזיולוגית עד גיל חודש.

 

הפרשת צואה

צבע הצואה אצל תינוקות יונקים משתנה בימים הראשונים מחום ירקרק לצהוב חרדל. לאחר הימים הראשונים מצופה כי תינוק יונק מפריש 2-3 יציאות רכות / נוזליות ביממה. לאחר גיל חודש תיתכן הפחתה במספר היציאות. לתינוקות יונקים היציאה נוזלית, אך יש בה מעט תוכן (זהה לגרגירי קוטג') ולכן זה לא שלשול. אצל התינוקות הניזונים מתרכובת מזון, צבע הצואה כהה יותר, נוטה לחום, הצואה סמיכה יותר ולעיתים קשה, מספר היציאות ביממה קטן יותר, בין 1 ליומיים (בתנאי שהתינוק אוכל ברצון, חיוני ורגוע ואינו מפתח סימני אי שקט או אפטיה) עד 6-7 ליממה.

 

השכבת התינוק

משרד הבריאות ממליץ להשכיב תינוקות בריאים על הגב. יחד עם זאת מומלץ בזמן עירנות להשכיב על הבטן, תחת השגחה, מאחר והדבר חשוב להתפתחות התינוק וחיזוק שרירי הצוואר ובית החזה.

 

צהבת

צהבת היילוד הינה תופעה פיזיולוגית נורמלית אצל אחוז קטן מהילודים עלולה הצהבת להחמיר ואז יש צורך בטיפול באור במחלק ילודים. חלק מהתינוקות יוזמנו לבדיקה חוזרת יום לאחר השחרור. במידה ולא הוזמנתם ונראה לכם שהצהבת מתגברת עליכם לפנות לרופא הילדים. תחנה לבריאות המשפחה או לחזור למחלקת ילודים לבדיקת צהבת חוזרת (כרוך בהתחייבות כספית מקופת החולים).

 

בטיחות

אין להוסיף שמן לאמבט עקב סכנת החלקה .

אין להשאיר לבד באמבטיה ללא השגחה.

אין להשאיר תינוק ללא השגחה על משטח מוגבה אפילו לרגע.

שימוש בכסא בטיחות לרכב בכל נסיעה, הוא חובה.

 

מכתב שחרור מבית החולים

עליכם להעביר העתק לרופא הילדים בקופת החולים ולאחות בתחנה לבריאות המשפחה (טיפת חלב). מומלץ להודיע על הלידה ולתאם ביקור בתחנה לבריאות המשפחה בהקדם (תוך 3 ימים מיום השחרור)

 

פנקס חיסונים

במחלקה ניתן חיסון ראשון נגד צהבת זיהומית מסוג b , אשר מתועד בפנקס החיסונים. בנוסף, מתועד תאריך לקיחת בדיקות שגרה (tsh, t4, rku).

 

סימנים המחייבים התייעצות רפואית (פנייה לרופא הילדים):

חום גוף נמוך מ 36 מעלות צלזיוס או גבוה מ 37.8 מעלות צלזיוס.

אודם מסביב לטבור מלווה בהפרשה מוגלתית. 

ירידה מתמשכת במשקל.

מתן שתן בכמות מועטה עד אי מתן בכלל.

אפטיה או אי שקט ניכר.

ירידה בתיאבון או הקאות.

צהבת מתגברת.

כל שינוי משמעותי אחר בהתנהגותו או בצבעו של התינוק.