מה לעשות כדי שהתינוק לא יבכה? איך נתקשר איתו?

התינוק בוכה – האם הוא רעב? אולי עייף? גזים? שיניים? אז זהו, שאפשר לדעת במדויק למה תינוק זקוק ויותר מזה, אפשר למנוע את הבכי. אז מה לעשות כדי שהתינוק לא יבכה? איך נבין ונתקשר איתו?


מאת: רותם עירון- בעלת B.A בפסיכולוגיה, מנחת הורים, מלווה לאחר לידה, יועצת שינה ויועצת גמילה מחיתולים בשיטת Small Talk
 

מה לעשות כדי שהתינוק לא יבכה? איך נתקשר איתו?
כולנו מצפות להיות אימהות, כולנו מחכות לרגע הנכסף ומבטיחות לעצמנו להיות הכי טובות. אנחנו כל כך מתרגשות מהתחושה של התינוק בקרבנו - זה טבוע בנו.


אבל דווקא כשהוא נולד אנחנו מתקשות להבין את הצרכים שלו. התינוק בוכה – האם הוא רעב? אולי עייף? גזים? שיניים? אז זהו, שאפשר לדעת במדויק למה תינוק זקוק ויותר מזה, אפשר למנוע את הבכי. הכיצד?
 
המערכת הבסיסית לקיומו של התינוק בעולם, בשנתיים הראשונות לחייו זוהי מערכת ההיקשרות. תינוקות נולדים עם רפרטואר התנהגות - Attachment Behaviors שמטרתם היא לחפש וליצור קרבה לדמות המטפלת.

מערכת ההיקשרות מופעלת ומתקיימת כאשר יש קרבה בין הילוד לדמות המטפלת. המערכת אינה תלויה רק בילד אלה גם בזמינותה של אותה דמות ובמידת התגובתיות שלה לאיתותיו וסימניו של הילד (=צורכי הילד).

כאשר הדמות המטפלת זמינה לרצונותיו וצרכיו של התינוק זה מעצים את תחושת הביטחון של הילד וכך התינוק ירגיש ויהיה בטוח שאותה דמות תהיה לצידו כאשר הוא יהיה זקוק לה.

כתוצאה מכך, המערכת מווסתת את רמות המתח והחרדה של התינוק, מספקת לו תמיכה ועוזרת לו לצאת ולגלות את העולם ולבנות כישורים חברתיים, תקשורתיים ופיזיולוגים טובים יותר.
 
כל צרכיו של התינוק (רעב, שובע, עייפות, פיפי-קקי. חום וקור) נראים בגופו על ידי שפת הגוף שלו הנקראת גם "שפת התינוקות" שזוהי השפה הראשונה איתה התינוק מתקשר איתנו.

שפת הגוף של התינוק הם הסימנים והקריאות שלו לומר לנו על צורך מסוים שלו התינוק זקוק באותו רגע ספציפי.

שפת הגוף של התינוק יכולה להתבטאות בתנועות גוף כמו תזוזות אגן, הנפת הרגליים והידיים, בצלילים וקולות שהתינוק מפיק כמו קיטורים חוזרים (בין אם רגועים ובין פחות), מלמולים והגהות חדשות ומהבעות פניו כמו בהייה, עיניים מרצדות ומבטים שונים של התאמצות, או עייפות.

על ידי קריאה נכונה של שפת הגוף של תינוקנו נוכל להבין כיצד התינוק מתקשר ומדבר איתנו ולמה הוא זקוק וכך נוכל להבין את התינוק שלנו טוב יותר.
 

 ישנם שני סוגי סימנים איתם התינוק מתקשר איתנו: 

חשוב לדעת שלכל תינוק שפת הגוף הייחודית והספציפית שלו ולכן רצוי ללמוד את אותו התינוק לעומקו על מנת שנבין את שפתו.

עם זאת ישנם סימנים החוזרים על עצמם מילד לילד אך אין זה מחייב שאותו סימן יהיה גם אצל ילדכם.
 

כמה איתותי שפת הגוף היכולים להופיע אצל תינוקך:

 
כל אחד יכול! כל הורה קשוב יכול להבין את התינוק שלו. התבוננו בו, היו לצידו, לימדו אותו, הקשיבו לו , דברו איתו, צרו ביניכם תקשורת.

שימו לב לסימנים החוזרים אצל תינוקכם וכך תוכלו ליצור ביניכם תקשורת טובה כבר מהינקות, ולנסות למנוע חלק ממצבי הבכי אצל התינוק.
 

בהמון אהבה רותם עירון- בעלת B.A בפסיכולוגיה, מנחת הורים, מלווה לאחר לידה, יועצת שינה ויועצת גמילה מחיתולים בשיטת Small Talk- לדבר עם תינוקות. ליצירת קשר כנסו לדף העיסקי, לחצו כאן.