הנקה בהריון

את עדיין מניקה את תינוקך האהוב, נהנית מכל רגע ופתאום גילית שנכנסת להריון. מחד את לא רוצה להפסיק להניק ומאידך יש פה עוד משהו שצריך לחשוב עליו. אז מה כדאי?



מאת: יעל שי דקל


הנקה בהריון

גם אם מדובר בהריון מפתיע או מתוכנן מראש, הריון בעוד את מניקה דורש החלטה ומחשבה. אם עד עכשיו חשבת שקיבלת הרבה דעות ועצות מהסביבה, חכי שתספרי להם שאת בהריון ועדיין מניקה, צפי למבול של עצות והערות. מצד שני כמו בכל התמודדות אחרת חשוב מאוד שתקבלי את ההחלטה על בסיס מידע ועל בסיס דעותיך והשקפותיך תוך התייחסות לדברים המשמעותיים לקבלת ההחלטה כמו למשל:

גיל התינוק

יש להתייחס באופן שונה לתינוק צעיר נאמר עד גיל חצי שנה לעומת תינוק מעל לגיל שנה. תינוק צעיר שיונק תלוי לחלוטין באימו בעוד שתינוק בוגר יותר כבר משלב ארוחות של מוצקים בתזונתו וכשגדל לעיתים ההנקה הופכת לפינוק של לפני השינה. חשוב לדעת כי עם התקדמות ההיריון, בסביבות השליש השני, כמות החלב אצל האם פוחתת וטעמו משתנה. לכן יש לשים לב לערכים של העלייה במשקל בטיפת חלב. אם התינוק עולה יפה במשקל זו האינדיקציה שלך לגבי האם נחוץ להפסיק או לא. במידה ואת לא רוצה להפסיק להניק כדאי לתגבר את נושא אכילת המוצקים ובכך לצמצם את התלות והדרישות ממך (כמובן בהתאם לגיל התינוק).

הצורך הרגשי של התינוק

במידה ומדובר בתינוק בן שנה ומעלה הרי שיש לקחת בחשבון גם את ההרגל והצורך הרגשי שלו בהנקה. אם את מרגישה שקשה לך להמשיך להניק אותו, חשוב שהגמילה תהיה תהליך ולא בבת אחת. בצורה הזו את גם סוללת את הדרך לקראת גמילה מלאה. אם זה באמצעות הורדת מספר ההנקות ביום או אם ביצירת מצבים שנוח לך להניק בהם.  כך את מאפשרת לעצמך לקבל את ההחלטה אם להפסיק להניק או לא על בסיס ענייני ולא מתחייבת למשהו בומבסטי שגדול על שניכם.

הרגשת האם

בהריון כמו בהריון יש שינויים הורמונאליים רבים. שינויים אלו גורמים לרגישות בפטמות אצל אמהות רבות, פעמים רבות בגלל הרגישות בפטמות בכלל מגלים את ההיריון והיא לפעמים הסיבה שבגללה נשים רבות מפסיקות להניק. חשוב לדעת כי הנקה בהריון לא גוזלת מהעובר את המשאבים להם הוא זקוק כדי לגדול ואין זו סיבה להפסיק את ההנקה.

חשש גדול נוסף הוא מפני הפלה עקב התכווצויות ברחם הנגרמות מהפרשתו של הורמון האוקסיטוצין עקב גירוי הפטמות. חשוב לזכור רק שהורמון זה מופרש גם כאשר האישה מגיעה לאורגזמה ואין הנחיה המורה על הפסקה של קיום יחסי מין בהריון.  יתרה מכך, האקדמיה האמריקאית לרפואת המשפחה שחררה מסמך האומר בפרוש כי הנקה במהלך הריון אינה תופעה יוצאת דופן. אם ההיריון תקין והאם בריאה המשך ההנקה תלויה בהחלטת האם בלבד.

נכון להיום, אין הנחיה רפואית ברורה המגדירה את המצבים שבהם ההנקה מסכנת את ההיריון, וההמלצות הרפואיות לגמילה מהנקה צריכות להתקבל כאשר קיים אחד מהמצבים הבאים:

 

ייצור חלב לעובר לכשייוולד

סביב החודש החמישי הגוף מתחיל להתארגן לקראת הנקת התינוק החדש וייצור הקולוסטרום מתחיל. אחת הדאגות העולות עקב כך אצל האמהות היא שהפעוט יגמור לתינוק העתיד לבוא את הקולוסטרום. אולם אין סיבה ממשית לדאגה הזו - הקולוסטרום יהיה זמין לתינוק עם הלידה, ללא קשר לכמויות החלב שהפעוט יונק בזמן ההריון.

 

קראי על הגברת ייצור חלב אם

 

לסיכום, בעוד שאין מחקרים או מידע רפואי האומר בצורה חד משמעית שההנקה מזיקה להריון. הצוותים הרפואיים שמטפלים באישה עלולים להציג דעה נחרצת נגד. לאישה בריאה עם הריון בריא וללא היסטוריה מילדותית חריגה לא צריכה להיות בעיה להמשיך להניק. בסופו של יום ההחלטה אם להמשיך להיניק בזמן ההיריון או לא, עומדת בפני הצמד היונק (אם-תינוק) כאשר רק הם יודעים מה טוב להם.

 

בחסות: עיצוב דינאמי המתמחה בשירותי עיצוב כרטיסי ביקור, עיצוב אירועים ועיצוב אתרים.