מהראש ועד כף רגל כיצד נתכונן לכיתה א'
פתיחת שנת הלימודים מתקרבת בצעדי ענק. מומחי המרכז הרפואי קפלן מסבירים איך מפחיתים חרדה, איך לא לקנות תיק שיהיה כבד מדי ולאיזה תופעות חשוב לשים לב.
אי אפשר לדעת מי מתרגש יותר בפתיחת שנת הלימודים, ובמיוחד כשיש ילדים שעולים לכיתה א', ההורים או הילדים. ההתרגשות, לדברי חניתה ראובן, פסיכולוגית במרכז הרפואי קפלן, היא בעצם מהלא נודע.
"עלייה לכיתה א' זו נקודה מאוד משמעותית בחיי הילד וגם ההורים וחשוב להתייחס אליה ככזו", מסבירה ראובן, "הדבר הכי חשוב בכנה לקראת שנת הלימודים הוא הפחתת חרדות. לנסות ליצור היכרות עם הסיטואציה אליה נכנסים, לנסות לבקר בבית הספר כמה ימים מראש, למצוא אולי חברים שהולכים לאותה כיתה, לפגוש את המורה, לקנות יחד את בפרים, המחברות, התיק, ליצור הכנה חיובית לקראת הלימודים".
ראובן מוסיפה כי חשוב לדעת שההסתגלות למצב החדש היא הדרגתית, אי אפשר לבוא מהרגע הראשון למערכת חדשה בלי חשש. "צריך סובלנות וסבלנות ועם זאת להיות ערניים לקשיים שעלולים לעלות, בין אם זה קשיים חברתיים או קשיים בלימודים".
חשוב לדעת שהקשיים יכולים לנבוע מכמה גורמים, בעיות הסתגלות, בעיות התנהגות או בעיות ראייה, מה שיכול להוביל לקשת רחבה של התנהגויות, מסבירה ד"ר חנה לייבה, מנהלת היחידה לאופטלמולוגיה פדיאטרית ונוירואופטלמולוגיה.
"בעיות ראייה יכולות להוביל להתנהגות שקשה מאוד לפעמים לשייך אותה לראייה, כמו שעמום, חוסר ריכוז, היפראקטיביות. צריך לבדוק אם הילד לא מצליח להתרכז, לא יכול לשבת בכיתה כי משעמם לו לפעמים זה יכול לנבוע מבעיות ראייה".
ד"ר לייבה מסבירה כי כבר שנתיים שיש הנחיות מטעם משרד החינוך לבדיקות ראייה כוללות אצל כל הילדים העולים לכיתה א', ,אבל לפעמים כדאי לחזור על הבדיקה, כי אולי לא עלו על פגם מסוים. מבחינה סטטיסטית, 10 אחוזים מהבנים סובלים מבעיות ראייה, בעוד שרק אחוז אחד מהבנות סובל מכך,.
גם ד"ר לייבה וגם חניתה ראובן מסכימות על דבר אחד, חשוב ליצור חויה חיובית ולחזק את הביטחון העצמי של הילדים.
ד"ר אבי פנסקי מומחה לאורטופדיה מוסיף את הממד הפיזי בחזרה לבית הספר. אחרי שהכנו אותם נפשית, הם לוקחים את התיק הכבד שההורים קנו, ובפועל כורעים תחת הנטל. לדבריו, תלמידים הנושאים על גבם את הילקוטים חשופים יותר לכאבי גב. ההמלצה היא לא לשאת תיקים שמשקלם עולה על 10 אחוזים ממשקלו של הילד. "חשוב מאוד שרצועות התיק תהיינה מרופדות. לא כל חשוב המושג 'תיק אורטופדי' כמו החשיבות שבחלק הבא במגע עם גבו של התלמיד לא תהיינה בליטות והספרים לא ילחצו על נקודה אחת בגב".
ד"ר פנסקי מוסיף שנעליים טובות יכולות לעשות הבדל מהותי ולהשפיע על בריאות הילדים. "נעל שמתבלה צריך לזרוק. גם אם היא יקרה מאוד, מה שהכי חשוב זו שלמות הנעל ולא מחירה. אין להעביר נעל ישנה לילד אחר וגם לא לייעד אותה לספורט או לטיולים. אסור לבצע פעילויות ספורט בכפכפים או סנדלים".
ד"ר פנסקי מסביר שגם בנוגע לבחירת כיסא חל הכלל של שלמות והתאמה לילד. יש להקפיד על צורת הישיבה, גב זקוף, הישבן כולו על הכיסא, כפות הרגליים על הרצפה או על תמיכה בחלקו התחתון של הכיסא. החשוב ביותר להקפיד על מניעת ישיבה ממושכת, לעודד את הילד להתאוורר מהישיבה, ולנתקו מהמחשב או מהטלוויזיה לטובת עיסוק בספורט.
שיהיה בהצלחה.