על מה תינוקות חולמים? - mamy
  • מחשבון הריון
  • מחשבון ביוץ
  • מחשבון משקל

מחשבון לחישוב תאריך לידה

מחשבון הריון יסייע לך להיות מעודכנת בהתקדמות ההריון שלך. כל שעליך לעשות – הכניסי תאריך ווסת אחרון למחשבון הריון וגלי נתונים על ההריון שלך.

תאריך וסת אחרון

מחשבון לשיעור תאריך ביוץ

מחשבון ביוץ יסייע לך לאתר את מועד הביוץ המשוער בהנחה שהמחזור החודשי שלך סדיר.

תאריך וסת אחרון

משך המחזור החודשי (?)

מחשבון הוספת משקל בהריון

מחשבון זה יסייע לך להעריך האם העליה במשקלך במהלך ההריון תקינה וכמה עוד עלייך לעלות במשקל עד הלידה.
גובה (מטרים, לדוגמה - 64.1מטר)
משקל בתחילת ההריון (ק"ג)
משקל נוכחי (ק"ג)
שבוע הריון (בין שבועות 24-21)

  • שם לתינוק
  • לוח אירועים mamy
  • mamymail
alt

פירוש נומרולוגי חינם

הקלידו שם פרטי ומיד תקבלו במייל את הניתוח הנומרולוגי של השם שבחרתם.

alt

מפגשי בוקר חינם

כולכן מוזמנות חינם לזמן איכות עם הבייבי בקניונים ברחבי הארץ.

alt

העובר שלך רוצה לדבר איתך

אמא, בואי הרשמי וקבלי ממני העובר שלך מכתב שבועי ובו מידע על ההתפתחות שלי ועוד...


כנסי לעמוד הפייסבוק שלנו לקבלת המלצות ועדכונים

על מה תינוקות חולמים?

הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
פורסם ב: 20.11.2016

כשתינוקות ישנים, על מה הם חולמים? האם הם חולמים בכלל? ובאיזה גיל הם מתחילים לחלום?



מאת: שי קלמנוביץ – מנחת הורים לתינוקות, יועצת שינה וגמילה


על מה תינוקות חולמים?
עד גיל שנתיים ילד ישן משך זמן ששווה ל 13 חודשים כ 9500 שעות!
זה אומר שילד עד גיל שנתיים מבלה יותר זמן בשינה מאשר במצב עירות.
כדי להתחיל להבין מה קורה בזמן החלום נתחיל קודם להבין מה קורה בגופינו כשאנו ישנים.
 
 

מה קורה בגוף התינוק כאשר הוא ישן

ישנם 3 מדדים אשר מאפשרים לנו לדעת באיזה שלב של השינה אנחנו נמצאים:
  • גלי מוח או eeg
  • תנועות עיניים
  • טונוס שרירים אשר משתנים משלב לשלב
 
כולנו ישנים במחזורי שינה. מחזור שינה מתחלק ל 4 שלבים: 
  • השלב הראשון נקרא "אקטיבציה" – זהו השלב שבו אנחנו באופן אקטיבי הולכים לישון. מניחים את הראש, עוצמים עיניים ומנסים להרדם.
  • השלב השני נקרא "הכנה לשינה עמוקה" – זו שינה יחסית קלה שמאוד קל להתעורר ממנה
  • השלב השלישי נקרא "שינה עמוקה" – זוהי שינה איכותית וטובה שבה לצופה מן הצד אנחנו נראים ממש כפסלים, נשימות איטיות ועמוקות, ללא תזוזה כמעט. בשינה הזו משתחררים הורמוני הגדילה.
  • השלב הרביעי והאחרון הוא "שנת חלום" או שנת  REM - Rapid Eye Movement - בשלב הזה נראה פעילות מוחית מוגברת, אצל תינוקות נראה המון תנועות עיניים, תנועות ידיים ורגליים, חיוכים וכו'.
מחזור שינה אצל ילדים אורך בין 40 דקות לשעה ועד גיל 5 מתייצב על 90 דקות של מחזור שינה כאשר במהלך הלילה אנחנו עוברים בין מחזורי שינה מבלי להתעורר בהינתן הירדמות טובה ומצב פזיולוגי תקין.   

 

למה חשוב לחלום?

החלומות מאפשרים לנו לעבד חוויות שחווינו או רגשות שהרגשנו במהלך היום, התת מודע מעבד את חוויות היום יום ומאפשר לנו להטמיע תהליכי למידה ואולי אף להתמודד עם חוויות שבחרנו לא להתמודד איתם במצב עירות.
חשוב לזכור שאצל ילדים ובמיוחד תינוקות עוד אין מספיק נסיון בחוויות שונות ולכן לעיתים קשה להם להבדיל בין חלום למציאות והחלומות יכולים להיות עבורם אמיתיים ומוחשיים מאוד.  
 

באיזה גיל תינוקות מתחילים לחלום?

מחקרים שונים מוכיחים כי כבר בשלבי התפתחות מתקדמים של העובר ברחם אימו ניתן להבחין במצב הדומה לזה המתקיים בזמן חלום, כמו תנועות עיניים מהירות ותנועות גפיים. 
תינוק בן יומו ישן רוב שעות היום, כ-16 שעות בממוצע וכאשר נתצפת עליו מהצד נוכל להבחין בשפת גופו והבעות פניו מתי הוא חולם או מעבד חוויות שחווה. ואז עולה השאלה על מה כבר יכול לחלום תינוק? 
 
פסיכולוגים סוברים כי בתקופה זו של חייהם תינוקות לומדים את העולם בעיקר דרך חוויות תחושתיות כך שאם נראה תינוק בוכה מתוך שינה זה יכול לחבר את תחושתו לרעב או לכאב שחש למשל, חיוכים מתוך שינה יכולים להתחבר לתחושה נעימה שחש כמו מגע מלטף, טעם טוב וכדומה.
 
ככל שעובר הזמן וילדינו גדלים ומתפתחים, כך גם החלומות שלהם נעשים מורכבים יותר ובעלי עלילה ונרטיב בהתאם להתפתחותם הקוגניטיבית, המוטורית ותפיסתם את העולם דרך העיניים שלהם והחוויה שלהם.
 
קשה לדעת בוודאות האם תינוקות באמת חולמים כיוון שחלק מהדעות גורסות שעל מנת לדעת האם התקיים חלום או לא, על החולם לבטא זאת ומכיוון שאין באפשרותו של תינוק לבטא האם חלם ועל מה, ישנם חוקרים שמייחסים את תנועות העיניים, הגוף והבעות הפנים של תינוקות בשעת שינה לרגולציה טרמית או תזוזות טבעיות מתוך תהליכי גדילה.
 

האם לתינוקות יש סיוטים?

אז אמרנו שקיימת השערה שחלומות אצל תינוקות הם עיבוד לחוויות תחושתיות שחוו במהלך היום. מכאן עולה השאלה אם כך האם תינוקות יכולים לחוות סיוטים?
לקראת גיל 9 חודשים, סביב תקופת "חרדת זרים", עלולים להתקיים אצל תינוקינו חלומות אמוציונליים יותר והם חלק חשוב לבניית תחושת השייכות והביטחון של ילדינו. ככל שבמהלך זמן העירות של ילדינו הם יחושו קרבה וביטחון ותקשורת מקרבת עם ההורה או הדמות המטפלת שלו אותה "חרדת זרים" או "חרדת נטישה" תהיה מנגון הישרדותי חשוב ופחות תשפיע על שנתו של הילד.
 
נמצא כי סיוטים עלולים להיגרם בשל סיבות פיזיולוגיות ובריאותיות כמו מחלה או חום גבוה, עייפות רבה וכמו כן מסיבות פסיכולוגיות כגון מתח, שינוים בשגרה, או מחשיפה לתכנים שעלולים להשפיע על ילדינו בגילאים גדולים יותר. 
 
לא ניתן  למנוע חלומות רעים לחלוטין, אך אפשר לנסות ולהמעיט את תדירותם על ידי הקניית שגרת שינה נעימה ומרגיעה, שגרה זו תורמת לתחושת הביטחון של הילד וכמו כן הכנת הילד לשינויים לפני הופעתם כמו מעבר דירה, כניסה למסגרת, אח חדש וכדומה. חשיפה לתכנים בהתאם לגיל הילד ויצירת שיח פתוח ומכבד בבית.
 
תינוק ישן
 
מגיל חמישה חודשים בממוצע כאשר תינוק נכנס לשינה מתוך אוירה רגועה ונינוחה וכאשר הוא שבע, יבש ונינוח ולא מתוך עייפות יתר או אחרי בכי רב הוא יכול לעבור כמה מחזורי שינה רצופים ללא חלומות וללא התעוררות (כ 5 שעות ולעיתים אף יותר). בשעות האלו הוא ישן שינה עמוקה ואיכותית ועובר בין שלבים 2 ו 3 כלומר בין שלב ההכנה לשינה עמוקה אל שינה עמוקה וחוזר חלילה למשך כמה שעות. בשלב השינה העמוקה כפי שאמרנו אין חלומות וזו שינה טובה ואיכותית. 
 

מתי תינוקות חולמים?

סוף הלילה מאופיין ביותר חלומות וצורך מחודש באקטיבציה בכדי לחזור לישון ובסוף הלילה נראה יותר תנועות עיניים וגפיים מתוך שינה.
 
לסיכום, חלומות מלווים אותנו ואת ילדינו מגיל ינקות ואולי אף מהיותם עוברים ברחם אימם.  הם חלק חשוב וחיוני להתפתחותינו הנפשית מאחר והם מסייעים לנו להתמודד ולעבד חוויות שחווינו בזמן  ערות מכאן שככל שנחווה חוויות טובות ומעצימות יותר ונקפיד להיכנס לשינה בסימני עיפות מוקדמים ולא מתוך עייפות יתר או מתח נהנה משינה איכותית יותר וחלומות מתוקים יותר.



למעלה alt
הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
קבלי טיפים והמלצות למייל

עקבי אחרינו