מה לא לאכול כשאת בהריון - mamy
  • מחשבון הריון
  • מחשבון ביוץ
  • מחשבון משקל

מחשבון לחישוב תאריך לידה

מחשבון הריון יסייע לך להיות מעודכנת בהתקדמות ההריון שלך. כל שעליך לעשות – הכניסי תאריך ווסת אחרון למחשבון הריון וגלי נתונים על ההריון שלך.

תאריך וסת אחרון

מחשבון לשיעור תאריך ביוץ

מחשבון ביוץ יסייע לך לאתר את מועד הביוץ המשוער בהנחה שהמחזור החודשי שלך סדיר.

תאריך וסת אחרון

משך המחזור החודשי (?)

מחשבון הוספת משקל בהריון

מחשבון זה יסייע לך להעריך האם העליה במשקלך במהלך ההריון תקינה וכמה עוד עלייך לעלות במשקל עד הלידה.
גובה (מטרים, לדוגמה - 64.1מטר)
משקל בתחילת ההריון (ק"ג)
משקל נוכחי (ק"ג)
שבוע הריון (בין שבועות 24-21)

  • שם לתינוק
  • לוח אירועים mamy
  • mamymail
alt

פירוש נומרולוגי חינם

הקלידו שם פרטי ומיד תקבלו במייל את הניתוח הנומרולוגי של השם שבחרתם.

alt

מפגשי בוקר חינם

כולכן מוזמנות חינם לזמן איכות עם הבייבי בקניונים ברחבי הארץ.

alt

העובר שלך רוצה לדבר איתך

אמא, בואי הרשמי וקבלי ממני העובר שלך מכתב שבועי ובו מידע על ההתפתחות שלי ועוד...


כנסי לעמוד הפייסבוק שלנו לקבלת המלצות ועדכונים

מה לא לאכול כשאת בהריון

הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
פורסם ב: 20.05.2006

בתקופת ההריון, קיימת חשיבות מיוחדת לתזונה, כיוון שכלנגיסה מספקת רכיבי תזונה חיוניים הן לאישה ההרה והן לעובר. רוב המזונות בטוחיםלאכילה בתקופה זו, אך מספר מזונות אינם מומלצים לצריכה, והבלבול בנושא רב.



מה לא לאכול כשאת בהריון

מאת טובה קראוזה, דיאטנית קלינית, מתמחה בתזונה בהריון ולאחר לידה, לאם ולתינוק ומרצה בנושא התחלת מזון מוצק.


בתקופת ההריון, קיימת חשיבות מיוחדת לתזונה, כיוון שכל נגיסה מספקת רכיבי תזונה חיוניים הן לאישה ההרה והן לעובר. רוב המזונות בטוחים לאכילה בתקופה זו, אך מספר מזונות אינם מומלצים לצריכה והבלבול בנושא רב.

נשים רבות אינן מודעות לסיכונים אשר נושאים עמם מזונות אלו במהלך ההריון. הסיכונים העיקריים הם הרעלת מזון או צריכה של חומרים מהמזון אשר עלולים לפגוע בעובר ומטרותינו הן למנוע אכילה של מזונות שיכולים לגרום לכך.

אין בכוונתי, חלילה, לגרום לחששות ולפחדים, אלא להביא מידע מניעתי עדכני וחשוב, שבכוחו להציל חיים, פשוטו כמשמעו.

נשים הרות צריכות לשמור על כללי בטיחות מזון ולהיות מודעות למזונות אלו ולסיכונים אשר נלווים לאכילתם, כדי שיוכלו להמשיך ולהזין את עצמן ואת עובריהן בדרך הטובה ביותר. זו אחת מהפעולות החשובות ביותר שנוכל לעשות עבור ילדינו עוד בטרם נולדו.


לפניכם סיכום ההמלצות של איגוד הדיאטנים האמריקאי ada , הקולג' האמריקאי לגניקולוגיה ומיילדות acog , מינהל המזון והתרופות האמריקאי fda וארגון "מצעד הפרוטות" האמריקאי march of dimes, אשר מקדם מניעת מומים מולדים, פגות ומשקל לידה נמוך.
 

מניעת הרעלות מזון

נשים הרות רגישות יותר לזיהומים שמקורם במזון ועלולות לפתח מחלה בעקבות זיהומים אלו, בעוד שנשים שאינן בהריון לא ילקו בהרעלה או שיפתחו מחלה קלה בלבד.


העובר פגיע במיוחד למזהמים מן המזון, מכיוון שהמערכת החיסונית שלו עדיין לא סיימה להתפתח, ואינה יכולה להילחם נגדם ביעילות.


המזהמים המסוכנים ביותר לנשים הרות הם החיידק ליסטריה מונוציטוגנאז והטפיל טוקסופלסמה גונדי. בנוסף להם, החיידקים סלמונלה ואי קולי יכולים לגרום בהריון למחלות בדרגת חומרה גבוהה לעומת נשים שאינן הרות.

  • ליסטריה מונוציטוגנאז - בתחילת ההריון חיידק זה עלול לגרום להפלה. בשלבים מתקדמים יותר של ההריון, החיידק יכול לגרום ללידת פג, למות העובר או ללידה של תינוק חולה מאד שחייו בסכנה.

    רוב האנשים שאוכלים מזון מזוהם בליסטריה לא יחלו כלל, אך לנשים הרות יש סיכון גבוה פי עשרים ללקות בליסטריוזיס.

    זיהום כזה מתחיל בסימפטומים דמויי שפעת ומומלץ לנשים הרות המרגישות סימפטומים אלו להתייעץ בהקדם האפשרי עם הרופא המטפל.

    המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (cdc) הכריז על הליסטריוזיס כעל בעיה מרכזית בבריאות הציבור בארצות הברית. בארץ הסיכון ללקות בליסטריוזיס נמוך למדי, אך עדיין קיים ולכן מומלץ לנקוט את כל הצעדים שבשליטתנו כדי למזער אותו.

     
  • טוקסופלסמה גונדי - טוקסופלאסמוזיס הוא זיהום טפילי אשר לרוב לא גורם לשום סימפטומים או רק לסימפטומים קלים דמויי שפעת. עם זאת, אם אישה הרה נדבקת, קיים סיכוי של ארבעים אחוזים שהיא תעביר את הזיהום לעובר ותגביר את הסיכון שלו ללקות באבדן ראייה או שמיעה, פיגור שכלי, התקפי אפילפסיה ובעיות אחרות.

    כשטוקסופלסמוזיס מאובחן במהלך ההריון טיפול אנטיביוטי יכול לרוב לסייע בהפחתת חומרת הסימפטומים אצל העובר.

    גורם נוסף לטוקסופלאסמוזיס הוא מגע עם צואת חתולים הנושאים את הטפיל. לכן כדאי בהריון ללבוש כפפות בעת עבודה בגינה או כשמנקים את קופסת החול של החתול או להעביר את המשימה לאדם אחר.
     

איך נמנעים:

מינהל המזון והתרופות האמריקאי (fda) ואיגוד הדיאטנים האמריקאי (ada) ממליצים להימנע מהמזונות הבאים, אשר עלולים להיות מזוהמים בליסטריה או בטוקסופלסמה:

  1. בשר נא או בשר שלא בושל די הצורך: סטייק שאינו עשוי well done, סטייק טרטר וקרפצ'יו.
  2. דג נא: קרפצ'יו דג, סביצ'ה, סשימי וסושי. אגב, בחירה בסושי צמחוני לא תפחית את הסיכון אם במטבח משתמשים באותם כלים ומשטחי עבודה להכנת שני סוגי הסושי. בשרו של דג שבושל כהלכה מאבד את הצבע השקוף והופך אטום והוא מתפורר למגע מזלג.
  3. ממרחי כבד או בשר מצוננים. ניתן לאכול ממרחים אלו אם הם משומרים או ארוזים בצורה שמקנה להם חיי מדף ארוכים.
  4. מאכלי ים שאינם עוברים בישול כמו צדפות.
  5. מוצרי חלב שאינם מפוסטרים: חלב או גבינות שלא ידוע אם עברו פיסטור, גבינות בשלות כמו ברי, קממבר, רוקפור וגבינה כחולה.

אמצעי זהירות:

  1. מזון מוכן לאכילה כמו בשרים קרים או כל מזון מבושל אחר שנשמר בקירור יש לבשל או לחמם לטמפרטורת רתיחה (עד אשר יעלה אדים) ולא לאכול אותו כמות שהוא. למשל: פסטרמה, עוף בגריל קנוי, נקניקים, נקניקיות וסלמון מעושן. באוקטובר 2002 הורדו מהמדפים בארצות הברית כ-12 מיליון ק"ג של בשר מבושל המיועד לכריכים בגלל זיהום פס הייצור בליסטריה.
  2. פירות וירקות יש לשטוף היטב במים ובסבון.

המזונות הבאים עלולים להיות מזוהמים בחיידקים סלמונלה או אי.

קולי ולכן יש להימנע מהם בהריון:
 

מזונות המכילים ביצים לא מבושלות או ביצים שלא בושלו די הצורך:

  • ביצה רכה או ביצת עין או חביתה בה החלמון עדיין נוזלי.
  • טירמיסו, מוס שוקולד, עוגת מוס, עוגת קרם וכל קרם או קינוח המכיל קצף ביצים.
  • רטבים לסלט המכילים ביצים כמו רוטב הולנדייז ורוטב לסלט קיסר.
  • מיונז ביתי. מיונז תעשייתי מוכן מביצים מפוסטרות ולכן נחשב בטוח לשימוש. עם זאת, במסעדות או אירועים, כדאי לוותר על סלטים שלא יודעים כיצד הוכנו וכמה זמן עמדו מחוץ למקרר. בזמן הכנת עוגות, אין לטעום את הבלילה המכילה ביצים לא מבושלות!

נבטים לא מבושלים – נתונים מחו"ל מצביעים על רמות גבוהות של חיידקים בנבטים לא מבושלים.

מיצי פירות וירקות שלא עברו פיסטור – הקפידו לבדוק על גבי האריזה אם המיץ מפוסטר.
 

מניעת חשיפה לחומרים לא רצויים

המזונות הבאים מכילים חומרים שלא רצוי לחשוף אליהם את העובר, אך את חלקם ניתן לצרוך במינון נמוך גם בהריון:
 

1. קפה ושאר משקאות ומזונות המכילים קפאין - מחקרים רבים מצאו קשר בין צריכה גבוהה של קפאין במהלך ההריון להפלות או למשקל לידה נמוך של העובר.

עם זאת, צריכה של שלוש כוסות קפה ביום או 300 מיליגרם קפאין במהלך ההריון נחשבת בטוחה. קפאין נמצא גם בתה, במשקאות קולה, בשוקולד ובתרופות מסוימות לשיכוך כאבים.
 

2. אלכוהול - אלכוהול נספג במהירות לדם, עובר את השיליה ומגיע לעובר. תינוקות שנולדו לנשים אלכוהוליסטיות סובלים מבעיות התפתחותיות קשות ביותר.

עד לאחרונה נחשבה צריכה מתונה של משקה ליום בהריון כלא מזיקה, אולם בפברואר 2005 התפרסמה המלצתו של ראש שירותי בריאות הציבור בארה"ב, לפיה נשים הרות או נשים שמתכננות הריון צריכות להימנע לחלוטין מאלכוהול.

זאת משום שלא ידוע מהי כמות האלכוהול המינימלית הנחשבת בטוחה ומכיוון שחשיפה לאלכוהול יכולה לגרום לטווח של פגיעות בעובר. אף כמות של אלכוהול אינה נחשבת בטוחה במהלך ההריון. אלכוהול משפיע על העובר גם בשלבי ההריון ההתחלתיים, כאשר האשה אינה יודעת שהיא בהריון.
 

3. סוגים מסוימים של דגים - רוב הדגים נחשבים בטוחים למאכל במהלך ההריון, כאמור, בתנאי שהם מבושלים כהלכה.

עם זאת, סוגים מסוימים של דגים עלולים להכיל את המתכת הרעילה כספית בכמויות גדולות יותר מאחרים, ולכן מומלץ להימנע מאכילתם במהלך ההריון.


במרץ 2004 פירסם מינהל המזון והתרופות האמריקני (ה-fda ) המלצה להימנע מאכילת דג חרב, כריש, קינג מקרל ו- tilefish בהריון ובהנקה.

ה-fda ממליץ להגביל את כמות הדגים ללא יותר מ-340 גרם בשבוע, כמות שוות ערך לשתי קופסאות שימורי טונה.

טונה טרייה, המשמשת להכנת סושי וסטייק טונה עלולה להכיל יותר כספית ולכן יש לאכול ממנה 170 גרם לשבוע בלבד, ולא לאכול יותר דגים באותו שבוע.

טונה משומרת, אשר מכינים מדגים קטנים יותר נחשבת בטוחה לשימוש וכך גם שאר הדגים, אך מומלץ לצרוך מגוון של דגים, כדי להפחית את החשיפה למזהמים.
 

4. ממתיקים מלאכותיים - במחקרים שנערכו על בעלי חיים לא נמצא נזק מצריכת ממתיקים מלאכותיים במהלך ההריון. עקב כך, הממתיקים נחשבים בטוחים לצריכה בהריון בעיני מספר רשויות בריאות וקהילות מומחים ברחבי העולם, כל עוד הם נצרכים במסגרת הכמות המומלצת.

עם זאת, הואיל והממתיק סכרין עובר את השיליה ומגיע לעובר ובגלל קשר אפשרי בין סכרין לסרטן שלפוחית השתן, מומלץ לצרוך אותו בכמות מועטה בהריון ויש הממליצים להימנע ממנו לחלוטין.


אישית, אני מחזיקה בדעה, שבתקופה כל כך קריטית ורגישה כמו הריון, עדיף, ליתר בטחון, לצמצם למינימום את צריכת הממתיקים המלאכותיים כיוון שרוב העדויות מגיעות ממחקרים שנערכו על בעלי חיים ולא על בני אדם.
 

5. בוטנים - בעקבות מספר מחקרים שנערכו, רשויות הבריאות הבריטיות ממליצות לנשים אשר הן, בני זוגן או ילדיהם האחרים סובלים מתגובה אלרגית כלשהי או מאסטמה, מאקזמה או מקדחת השחת להימנע מאכילת בוטנים או מזונות המכילים אותם במהלך ההריון וההנקה.

בוטנים הם מאכל אלרגני ביותר ונמצא כי חלבון מהבוטנים יכול לעבור דרך השיליה וכן בחלב האם ולגרום לתינוק לפתח אלרגיה לבוטנים בשלב כלשהו.

אם במשפחתך אין מקרים כאלו וגם את אינך סובלת מהם, תוכלי להתעלם מהמלצה זו.
 

6. כבד - אמנם כבד נחשב למקור טוב לברזל, לחלבון ולרכיבי תזונה נוספים, אך הוא גם המזון היחיד שמספק כמויות גדולות מאד של ויטמין a בצורה אשר יכולה להיאגר בגוף ולגרום להרעלה או למומים בעובר.

אישה הרה שאוכלת כבד באופן קבוע עלולה להגיע לכמויות גדולות מדי של ויטמין a ובכך להגביר את הסיכון למומים מולדים. מסיבה זו מומלץ לצמצם את צריכת הכבד במהלך ההריון.




למעלה alt
הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
קבלי טיפים והמלצות למייל

עקבי אחרינו