מה עושים כשלתינוק יש גזים - mamy
  • מחשבון הריון
  • מחשבון ביוץ
  • מחשבון משקל

מחשבון לחישוב תאריך לידה

מחשבון הריון יסייע לך להיות מעודכנת בהתקדמות ההריון שלך. כל שעליך לעשות – הכניסי תאריך ווסת אחרון למחשבון הריון וגלי נתונים על ההריון שלך.

תאריך וסת אחרון

מחשבון לשיעור תאריך ביוץ

מחשבון ביוץ יסייע לך לאתר את מועד הביוץ המשוער בהנחה שהמחזור החודשי שלך סדיר.

תאריך וסת אחרון

משך המחזור החודשי (?)

מחשבון הוספת משקל בהריון

מחשבון זה יסייע לך להעריך האם העליה במשקלך במהלך ההריון תקינה וכמה עוד עלייך לעלות במשקל עד הלידה.
גובה (מטרים, לדוגמה - 64.1מטר)
משקל בתחילת ההריון (ק"ג)
משקל נוכחי (ק"ג)
שבוע הריון (בין שבועות 24-21)

  • שם לתינוק
  • לוח אירועים mamy
  • mamymail
alt

פירוש נומרולוגי חינם

הקלידו שם פרטי ומיד תקבלו במייל את הניתוח הנומרולוגי של השם שבחרתם.

alt

מפגשי בוקר חינם

כולכן מוזמנות חינם לזמן איכות עם הבייבי בקניונים ברחבי הארץ.

alt

העובר שלך רוצה לדבר איתך

אמא, בואי הרשמי וקבלי ממני העובר שלך מכתב שבועי ובו מידע על ההתפתחות שלי ועוד...


כנסי לעמוד הפייסבוק שלנו לקבלת המלצות ועדכונים

מה עושים כשלתינוק יש גזים?

הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
פורסם ב: 09.11.2016

סיבות שכיחות לבכי, האם יש קשר בין גזים לתזונה? ומה יכול להקל על התינוק שסובל מגזים?



מאת: מירי פבזנר- רוקחת ומדריכת הנקה מוסמכת, מנחה מפגשי אמהות בחופשת לידה, מרצה ולהורים ואנשי מקצוע


מה עושים כשלתינוק יש גזים?
אחד מהדברים המאתגרים בהורות ראשונית היא ההתמודדות עם הבכי של התינוק. 
העניין הוא שלא תמיד קל לזהות את הסיבה לבכי. מקובל לקשר כמעט כל בכי בטווח הגילאים של כמה שבועות עד 3-4 חודשים עם כאבי בטן וגזים.
לפני שנדבר על דרכים להקלה על גזים אצל תינוקות נפרט סיבות שכיחות נוספות לבכי. חשוב לשלול את הסיבות האחרות לפני שמגיעים למסקנה שהתינוק בוכה בגלל שכואבת לו הבטן:
 

רעב

חשוב לעקוב אחרי עליה תקינה של התינוק במשקל. עד גיל 4 חודשים התינוק אמור לעלות בין 155 ל 250 גר בשבוע. עליה שהיא נמוכה מהטווח אינה תקינה.
 
מידע שחשוב לדעת לגבי תינוקות יונקים: מחקרים מראים שתינוקות יונקים בממוצע 11 פעמים ביום. כמו כן נמצא שגודל הארוחה אינו מנבא את גודל ההפסקה עד הארוחה הבאה. כלומר לפעמים תינוק יבקש לינוק זמן קצר אחרי שינק מנה גדולה. תינוק יונק צריך להספיק מינימום 8 ארוחות ביממה על מנת לקבל את כמות המזון שהוא זקוק לה.
חשוב להכיר שאמהות רבות מספרות שהחל משעות אחר הצהריים המאוחרות ועד הערב התינוק מבקש לינוק כמעט ללא הפסקה. זהו דפוס נפוץ. היניקה עוזרת לתינוק לצבור אוכל לקראת שנת הלילה ובנוסף היניקה הצפופה והשהייה צמוד לאמא עוזרות "לעכל" את החוויות של היום, לקבל מענה לצרכים רגשיים ועוד. 
כדאי לזכור שאם תינוק מגלה סימני רעב בצורה צפופה ותכופה בשעות מסוימות ביממה זוהי התנהגות נורמלית של תינוק יונק (כמובן בהנחה שהוא עולה בצורה תקינה במשקל ועושה פיפי וקקי).
 

עייפות

ההורמונים שמשוחחרים בגוף התינוק והאם תוך כדי הנקה עוזרים לתינוק להרגע ולהרדם. תינוקות רכים ישנים בין 9-17 שעות ביממה. תינוק עייף או עמוס בגירויים של צבעים וקולות יביע את העייפות ע"י בכי.
 

סיבות הקשורות למערכת העיכול

שאינן בהכרח "גזים": טרם הלידה, כשהתינוק נמצא ברחם, הוא לא צריך לעכל מזון והוא מקבל את מה שהוא זקוק לו מהדם של האם. לאחר הלידה התינוק צריך ללמוד בהדרגה לעכל מזון. במהלך ההבשלה של מערכת העיכול תהליך העיכול מלווה לעיתים בחוסר נוחות עבור התינוק ולכן הוא עשוי לבכות. חוסר הנוחות אינה נובעת מכך שיש בועות של גזים במעיים, אלא מכך שמערכת העיכול אינה עובדת עדיין בצורה חלקה והתינוק מרגיש התכווצויות ותנועתיות בבטן.
הרבה פעמים אמהות מספרות שבשעות אחר הצהריים והערב כשהתינוק אינו רגוע וכל הזמן צמוד לשד הוא משחרר תוך כדי ההנקה קקי או גזים. עצם היניקה והפעלת שרירי הפה מעודדת את הפעולה של מערכת העיכול.

 

הצורך במגע

תינוקות זקוקים למגע ואוהבים תנועה. תינוקות שמחזיקים אותם על הידיים או מנשא ונושאים אותם הרבה שעות ביום בוכים הרבה פחות.
מנשא טוב ונוח יכול מאוד לעזור. כשנושאים את התינוק במנשא הידיים מתפנות לעיסוק ואפשר להמשיך בפעילות שגרתית (סידורים, מטלות בית, שיחה בטלפון) וגם נוח לשתות ולאכול.
 
אמא וניובורן

אם שללתם את הסיבות האחרות והגעתם למסקנה שהסיבה לבכי היא גזים- מה עושים? 

תחילה נדבר על הקשר בין גזים לתזונה
 

לגבי תינוקות יונקים:

הטענה שיש קשר בין התזונה של האם לגזים של התינוק היא טענה נפוצה, אבל היא לא מבוססת מחקרית! מעניין לדעת שיש מדינות שבהן התזונה מתבססת על מזונות שכביכול אמורים לגרום לגזים אצל התינוק  כמו קטניות, מזון מאוד מתובל ועוד, אך בפועל תינוקות במדינות הללו לא סובלים יותר מגזים מאשר תינוקות במדינות אחרות. 
 
אין רשימה רשמית של מזונות שגורמים לגזים שרלוונטית לכלל התינוקות. יש רשימות שעוברות מפה לאוזן בין האמהות. המזונות "החשודים" ברשימות הללו הם רבים ומגוונים ואמא שתמנע מאכילת כל המזונות הללו תתקשה להגיע לתזונה מאוזנת ובנוסף תרגיש שהיא מונעת מעצמה מאכלים רבים, מה שיכול להיות די מתסכל ומגביל.
 
אין סיבה למנוע מעצמך את האוכל שאת אוהבת כי רב התינוקת לא יושפעו מהתזונה של האם. כן יכולה להיות רגישות אישית של תינוק למזון מסוים. במחקרים נמצא שחלבון חלב פרה הינו הגורם המרכזי והנפוץ לבעיה. 
אלרגנים אפשריים נוספים:
בוטנים, סויה, ביצים, דגנים (למשל חיטה, אורז, שיבולת שועל) , ירקות ופירות חומציים (למשל עגבניות, תותים, שזיפים).
תינוקות שמפתחים גזים כתוצאה מחשיפה למזון מסוים בתזונת האם, לעיתים קרובות יהיו אלרגיים למזון זה בשלבים מאוחרים יותר בחיים.
 

מה לעשות כדי למצוא את המרכיב המשפיע על התינוק מתוך כלל התזונה של האם?

 
  • כדאי לנהל רישום של מה שהאם אכלה בכל ארוחה במהלך היום ואילו תרופות או ויטמינים נטלה ומה הייתה התנהגות התינוק (משך הבכי ושעות הבכי). לאחר כמה ימי רישום אפשר לבדוק האם הבכי הופיע ונמשך יותר בימים שבהם חזרו מזונות מסוימים.
  • המרכיב הראשון שכדאי לחשוד בו הם מוצרי חלב. חשוב לדעת שגם אם האם נמנעת ממוצרי חלב פרה לוקח כמה ימים עד שרואים תוצאות כי הפינוי המוחלט של החומרים שגורמים לרגישות ממחזור הדם לוקח זמן.
  • אם חושדים במאכל מסוים אפשר להמנע ממנו למשך כמה ימים ולראות האם יש השפעה על התנהגות התינוק. חשוב להמנע כל פעם ממאכל אחד בלבד כי אם מורידים יותר ממאכל אחד מהתפריט זה עלול להיות מבלבל.
  • אם אכן יש הטבה כתוצאה מהמנעות ממזון מסוים והאם מחליטה להמשיך להמנע מאותו מזון חשוב לוודא שהיא לא תיפגע מבחינה תזונתית. למשל אם האם מוותרת על מוצרי חלב חשוב לאכול מזונות אחרים העשירים בסידן כגון סרדינים, טחינה וזרעי דלעת.

האם שתיית משקאות מוגזים יכולה לגרום לגזים?

לא! החלב נוצר מהדם. בועות גז ממשקאות מוגזים אינן עוברות לדם ולכן גם לא מגיעות לחלב.
 

אם האמא מרגישה שהיא סובלת מגזים האם זה יכול להשפיע על התינוק?

לא. גזים ממערכת בעיכול של האם לא עוברים לחלב.
 

לגבי תינוקות שניזונים מפורמולה:

  • נתחיל מאופן ההכנה של הפורמולה- בזמן הכנת הבקבוק לא מומלץ לשקשק את הבקבוק חזק לצורך הערבוב, אלא לערבב בעדינות עם כפית או כף נקייה. השיקשוק וההקצפה מאפשרים לבועות אוויר להכנס לתוך הנוזל וזה עלול להחמיר את הגזים.
  • אם התינוק מאוד סובל מגזים ניתן לנסות פורמולה של חברה אחרת ולבדוק האם יש שיפור כתוצאה מהשינוי.
  • אם אין שיפור והתינוק סובל מאוד ניתן להתייעץ עם רופא הילדים לגבי מעבר לפורמולה עם חלבון פרה מפורק היות ורגישות לחלב פרה יכולה להיות סיבה לגזים.
     
  • חשוב לדעת שמעבר לפורמולות ללא לקטוז לא יעזור בסבירות גבוהה היות ואי סבילו ללקטוז מתפתחת לרב רק אחרי גיל שנתיים ועל כן אינה רלוונטית לחודשים הראשונים.
  • אין לעבור לפורמולות על בסיס סויה ללא התייעצות עם רופא הילדים. על פי הנחיות של כל ארגוני הבריאות בעולם פורמולה על בסיס סויה היא האופציה האחרונה שמנסים (כלומר עוברים לפורמולה על בסיס סויה רק אם המעבר לפורמולה על בסיס חלבון פרה מפורק לא עזר ורק בהתייעצות רופא).

גורמים נוספים שמשפיעים על גזים אצל התינוק

  • עישון- נמצא שעישון של האם מגדיל את הסיכון לגזים אצל התינוק.
  • מצב הרוח של האם ויצירת הקשר עם התינוק: מחקרים מראים שתינוקות של אמהות שסובלות ממתח וחרדה או תינוקות שנמצאים הרבה במהלך היום בנפרד מהאם ללא מגע הם בסיכון לסבול מגזים.
  • תוספי תזונה שהאם לוקחת או שהתינוק מקבל. אמא מניקה שנוטלת תוספי תזונה ומרגישה שהתינוק מאוד סובל מגזים יכולה להפסיק את הנטילה של התוסף לכמה ימים ולבדוק האם יש הבדל. חשוב לציין לגבי תוסף ברזל לאמהות שההמלצה של משרד הבריאות היא ליטול תוסף ברזל במשך 6 שבועות לאחר הלידה על כן אם לא עברו 6 שבועות מאז הלידה חשוב להמשיך לקחת את תוסף הברזל.
  • זרם מהיר וחזק- האם את מרגישה בתחילת הארוחה שהחזה מאוד מלא או גדוש והתינוק מתקשה להתמודד עם הזרם החזק (משתעל, מרחיק את הראש ורואים חלב משפריץ, מחליק מהשד)? אם כן אז יכול להיות שבשלב שבו התינוק משתעל, מתרחק ומתחבר כמה פעמים הוא בולע אוויר וזאת יכולה להיות סיבה לחוסר נוחות בבטן בהמשך היום. מה יכול לעזור? תקפידי להשען לאחור כשאת מניקה כדי שראש התינוק יהיה ממוקם משמעותית גבוה מהבטן. כך החלב יירד לקיבה יותר בהדרגה. מבחינת התנוחה- התנוחה שהכי מתאימה להנקה כשיש זרם חזק היא התנוחה האנכית שבה התינוק ממוקם לאורך הגוף של האם ולא לרוחב. ניתן למצוא תמונות וסרטוני הדרכה באינטרנט. בתנוחה האנכית קל יותר לתינוק להתמודד עם זרם מהיר.

הנקה במאונך

מה יכול לעזור להקלה על גזים?

  • עיסוי הבטן - תנועות עיסוי שהכי עוזרות הן תנועות של גל מאזור הטבור כלפי מטה. כמו כן עוזר לעשות עיסויים בתנועות סיבוביות בכיוון השעון מסביב לטבור. גם עיסוי של כפות הרגליים בכיוון השעון עשוי להקל. ממקמים את האגודלים בקשת של כף הרגל כשהתינוק על הגב ומעסים בתנועות סיבוביות. 
  • כרית חימום - ניתן לרכוש בכל בית טבע או בית מרקחת כרית לחימום במיקרוגל, לחמם מעט (כמובן לבדוק שהיא נעימה למגע ולא חמה מדי לפני שמניחים על התינוק) ולהניח על הבטן של התינוק (על הבגדים) באזור הטבור. החום מקל על הכאב.
  • אמבטיה עם מים חמימים ונעימים - יש תינוקות שאוהבים מגע של מים ונרגעים באמבטיה.

עיסוי בטן לתינוק

רפלקסולוגיה להקלה על גזים

תנוחות נשיאה להקלה על גזים

שתי תנוחות שמרגיעות תינוקות הן תנוחת "נמר על העץ" שבה משכיבים את התינוק עם הבטן לאורך הזרוע של ההורה ותנוחת הלוטוס שבה משעינים את עם הגב עליכם כשאתם עומדים, מרימים בזהירות את הרגליים ומצליבים בין כפות הרגליים. ניתן למצוא תמונות של התנוחות באינטרנט.
 
תנוחת נמר על עץ להקלה על גזים

נשיאה במנשא

התנועה במנשא והקרבה לגוף האם או האב מרגיעים בכי של תינוק מכל סיבה שהיא ובפרט כתוצאה מגזים. לפעמים עצם היציאה מהבית כשהתינוק במנשא תעזור. התנועה במנשא תקל על התינוק ושינוי האווירה יקל על ההורה. 
 
אמא ותינוק במנשא

תכשירים הנמכרים בבתי המרקחת (נמכרים ללא מרשם)

אני לא ממליצה לנסות טיפול תרופתי לפני שניסיתם את כל הדברים האחרים. משרד הבריאות אינו ממליץ על שימוש בתכשירים נגד גזים לתינוקות היות ורובם מכילים אלכוהול ו/או סוכר. כמו כן משרד הבריאות אינו ממליץ לתת תכשירים צמחיים להקלה על גזים היות ואין פיקוח על התכולה של התכשירים.
אם התינוק מאוד סובל והחלטתם לנסות בכל זאת מומלץ לא לתת יותר מתכשיר אחד במקביל. חשוב לא לעבור על המינון המומלץ ולא להפריז בשימוש.
תכשירים שאינם מכילים צמחים ומוגדרים כתרופה (על כן יש עליהם יותר פיקוח של משרד הבריאות): 
א. סימיקול- מכיל סימטיקון שמשפיע על בועיות הגז ועל תנועתן במעי. אינו מכיל אלכוהול ואינו מכיל סוכר.
ב. בייביזים- מכיל חומרים שאמורים לעזור לספיגה של מזון ולעיכול. אלכוהול מופיע ברשימת המרכיבים
 

שתי מילים על פרוביוטיקה

בזמן האחרון אני שומעת מהורים רבים על השימוש במוצר בשם ביוגאיה (שהיא פרוביוטיקה) להקלה על גזים של תינוקות. למרות שאין מחקרים שתומכים באופן חד משמעי ביעילות של טיפול בפרוביוטיקה לפני גיל 6 חודשים הורים רבים מדווחים על שיפור בעקבות התחלת הטיפול. חשוב לציין שעל אף שיש מדינות בחו"ל שבהן המוצר מוגדר כמתאים לשימוש מגיל 0, בארץ המוצר מוגדר כמוצר המתאים לשימוש מגיל 6 חודשים. על כן אם החלטתם לנסות חשוב ביותר להתייעץ עם רופא הילדים של התינוק ולברר את דעתו.
 

תנו לזמן לעזור

היות והסיבה המרכזית לגזים היא חוסר בשלות של מערכת העיכול הדבר שהכי יעזור הוא הזמן. מערכת העיכול תסתגל ותתבגר והגזים יעברו.
 
מאחלת לכולם לעבור את התקופה המאתגרת בשלום. האתגר הבא אחרי תקופת הגזים הוא בקיעת השיניים :-)
*הנאמר במאמר אינו מהווה המלצה רפואית ואינו מחליף התייעצות עם רופא

 




למעלה alt
הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
קבלי טיפים והמלצות למייל

עקבי אחרינו