"ריבוי עוברים מטיפולי הפריה= כישלון של הטיפולים"
פרופ' שלמה ליפיץ, מנהל היחידה לרפואת העובר בבית החולים ע"ש שיבא בכנס "קשרי עובר-הורים" שנערך באוניברסיטת חיפה: "לקח לנו הרבה זמן להבין שריבוי ילדים כתוצאה מטיפולי הפריה זה כישלון של הטיפול ולא הצלחה"
*לדבריו, התערבות רפואית להפחתת מספר העוברים בהריון מרובה ילדים מעלה בצורה ניכרת את הסיכוי של העוברים להיוולד ללא סיבוכים*
"ישנן לא מעט פעמים שבהן אנחנו מסכנים אישה בריאה כדי לטפל בעובר חולה", כך אמר היום פרופ' שלמה ליפיץ, מנהל היחידה לרפואת העובר בבית החולים ע"ש שיבא בכנס "קשרי עובר-הורים" שנערך על ידי המרכז הקליני הבין-תחומי באוניברסיטת חיפה. לדבריו, במקרים רבים שבהם לא תהייה התערבות רפואית בתוך הרחם, העובר ימות.
אחת הדוגמאות שנתן פרופ' ליפיץ להתערבות רפואית רצויה היא במקרה של הריון מרובה ילדים בעקבות טיפולי הפריה. "לקח לנו הרבה זמן להבין שריבוי ילדים כתוצאה מטיפולי הפריה זה כישלון של הטיפול ולא הצלחה. אנחנו מציעים לנשים להתערב ולהפחית את מספר העוברים, גם במחיר של פגיעה בהריון כולו, כדי להעניק סיכוי לעוברים שישארו", אמר פרופ' ליפיץ. על פי הנתונים שהציג, בהריונות של שלישיות ללא הפחתה יש 25% סיכוי של הפסקת הריון ועוד 25% ללידה מוקדמת של פגים. כאשר מתערבים ומפחיתים את העוברים לשניים, הסיכוי להפסקת הריון יורד ל-5% והסיכוי ללידת פגים יורדת ל-6%.
פרופ' ליפיץ סקר בכנס באוניברסיטת חיפה את המקרים העיקריים שבהם מומלצת התערבות רפואית. בנוסף להריון מרובה עוברים הוא התייחס גם לאנמיה עוברית, חוסר בתסיות דם, הפרעות קצב ומומים מולדים. "במקרים של מומים מולדים אצל העובר ישנו ויכוח גדול עד כמה אפשר לסכן אישה בריאה כדי לטפל בעובר חולה, מה גם שלא ברור מה הסיכוי במקרים אלה לעזור לעובר. אנחנו מצפים שככל שהטכנולוגיה תתקדם, גם היכולות שלנו לבצע פעולות רפואיות כבר בתוך הרחם יגברו. חשוב להבין שישנם מקרים שאם לא נתערב עוד בתוך הרחם, לתינוק שיוולד לא יהיה סיכוי לשרוד".
ד"ר רבקה יהב, ראש המרכז הקליני הבין תחומי באוניברסיטת חיפה, ציינה בכנס כי הרחם אינו מרחב מוגן ויש קשר הדוק בין החוויות שחווה העובר במהלך שהותו ברחם לבין מה שקורה לו לאחר לידתו. "נושא זה של פסיכולוגיית העובר כמעט ולא קיים בארץ בפן הטיפולי, לא בפן המחקרי וגם לא בפן הלימודי. המכרז הקליני הבין תחומי באוניברסיטת חיפה חרת על דגלו לפתח את הנושא ולהביאו לתודעה הציבורית. הכנס הראשון הזה הוא צעד הפתיחה שלנו".