שתיית מיץ רימון בעת ההריון מפחיתה את הסכנה לפגיעה מוחית בתינוקות
מאת: לוטי זילברמן
ידוע שירידה בהספקת דם וחמצן למוח התינוק עלולה לגרום ללידה מוקדמת והפרעות אחרות בזמן ההריון, הלידה ובזמן ההתפתחות המוקדמת. התופעה, המוכרת בעולם הרפואי תחת השם ""hipoxia ischemia, פוגעת בהתפתחות המוח של התינוק בשכיחות של 2 תינוקות מ-1000 כאשר הלידה בזמן, ובאחוזים גבוהים לתינוקות הנולדים לפני שבוע ה-34. החוקר הראשי, פרופסור הולצמן ראש המחלקה לניורולוגיה באוניברסיטה, מסביר שהסיבה לכך היא כי הראות, המוח ומערכת הנשימה לא מספיק מפותחות כדי לתפקד מחוץ לרחם.
נזק מוחי מסוג זה קשה מאד לטיפול וכיום אין טיפולים יעילים כדי לעצור או לרפא את ההשלכות של הפגיעה המוחית. מטרת המחקר היתה למצוא דרכים למנוע את הנזק לפני התפתחותו ולתת טיפול לנשים בסיכון.
פרופסור הולצמן, חוקר נזקי מוח בתינוקות מעל לעשר שנים. המחקר הנוכחי על השפעת מיץ רימון נעשה בעכברים. המדענים עצרו את הספקת החמצן למוח של העוברים לזמן קצר, ומצאו שכאשר האמהות קיבלו מיץ רימון בזמן ההריון הפגיעה בתאי המוח היתה נמוכה ב-60% לעומת אצל אלו שהאמהות קיבלו מים עם סוכר או נוזלים אחרים. האמהות קיבלו את הנוזלים בשליש האחרון של ההריון ובזמן ההנקה במשך 7 ימים. החוקרים שבדקו את הפגיעה המוחית לא ידעו אילו עכברים נחשפו למיץ רימון ואילו לא.
הרימון מכיל ריכוזים גבוהים של פוליפנולים שנמצאים גם בענבים (במיוחד האדומים), פירות יער, יין אדום. מדענים קשרו חמרים אלו להשפעה חיונית על מערכת העצבים ומניעת הזדקנות.
בנוסף ידועים גם גורמים שיכולים להגביר את הסיכן ללידה מוקדמת: סכרת, מעמד כלכלי נמוך, אמהות צעירות מאוד, רחם חלש, ותורשה. החוקרים ממליצים ליישם את הממצאים לנשים בהריון, במיוחד לאלה בסיכון גבוה. מיץ רימון עשוי להוות תחליף מצויין ליין בתקופת ההריון, לספק את ההיבטים החיוביים של יין ללא הנזק שהאלכוהול יכול לגרום לתינוק. הרימון נחקר גם כגורם אפשרי להאטה של מחלת האלצהימר ומחלות אחרות.
בהמשך מתכוונים החוקרים לנסות לזהות ולרכז את החמרים הפעילים במיץ הרימון לשימוש אפשרי כתרופה למניעת נזקי מוח. המחקר התפרסם בירחון Pediatric Research ביוני 2005.
מסקנה
כדאי ורצוי ליישם בכל מקרה את המלצות המחקר, הוא משלים ותומך במחקרים אחרים שמצאו השפעה חיובית של הרימון על בריאותנו.