פחדים בלילה - דרכים להתמודדות - mamy
  • מחשבון הריון
  • מחשבון ביוץ
  • מחשבון משקל

מחשבון לחישוב תאריך לידה

מחשבון הריון יסייע לך להיות מעודכנת בהתקדמות ההריון שלך. כל שעליך לעשות – הכניסי תאריך ווסת אחרון למחשבון הריון וגלי נתונים על ההריון שלך.

תאריך וסת אחרון

מחשבון לשיעור תאריך ביוץ

מחשבון ביוץ יסייע לך לאתר את מועד הביוץ המשוער בהנחה שהמחזור החודשי שלך סדיר.

תאריך וסת אחרון

משך המחזור החודשי (?)

מחשבון הוספת משקל בהריון

מחשבון זה יסייע לך להעריך האם העליה במשקלך במהלך ההריון תקינה וכמה עוד עלייך לעלות במשקל עד הלידה.
גובה (מטרים, לדוגמה - 64.1מטר)
משקל בתחילת ההריון (ק"ג)
משקל נוכחי (ק"ג)
שבוע הריון (בין שבועות 24-21)

  • שם לתינוק
  • לוח אירועים mamy
  • mamymail
alt

פירוש נומרולוגי חינם

הקלידו שם פרטי ומיד תקבלו במייל את הניתוח הנומרולוגי של השם שבחרתם.

alt

מפגשי בוקר חינם

כולכן מוזמנות חינם לזמן איכות עם הבייבי בקניונים ברחבי הארץ.

alt

העובר שלך רוצה לדבר איתך

אמא, בואי הרשמי וקבלי ממני העובר שלך מכתב שבועי ובו מידע על ההתפתחות שלי ועוד...


כנסי לעמוד הפייסבוק שלנו לקבלת המלצות ועדכונים

פחדים בלילה - דרכים להתמודדות

הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
פורסם ב: 03.12.2009

בלילה הכל נראה מאיים יותר, ואכן 74% מהילדים בגילאי 3-12 מדווחים על פחדי לילה. פחדים אלו גורמים לסירוב הילד ללכת לישון או לקושי בהרדמות. מדוע מתרחש התהליך? כיצד ניתן לסייע לילד? ואיך אפשר להפחית את ההתנהגויות הנלוות לפחדי הלילה?



מאת: דר' סוזי קגן, יועצת פסיכולוגית ומומחית בינלאומית לטיפול במשחקים


פחדים בלילה - דרכים להתמודדות

מחקרים רבים מדווחים כי בנים מספרים פחות מבנות על פחדי לילה וככל שהילדים גדלים חלקם הגדול מפסיק לשתף את ההורים בפחדי לילה למרות שפחדים אלו מקשים עליהם בשלבי ההרדמות.

מה הם פחדי הלילה

ילדים רבים חווים  מצוקה אמיתית בשעות הלילה. מחקרים שבחנו את הגורמים להיווצרותם של פחדי לילה מצביעים על מספר סיבות. אחת הסיבות מורות על מימד הישרדותי ביולוגי שמוביל לפחדים מגירויים פוטנציאליים המאיימים על הילד הצעיר. לסיבה הביולוגית מתווספות גם סיבות סביבתיות וקוגניטיביות. לרוב מדובר בפחדים נורמליים שבגיל הגן מתרכזים סביב דברים דמיוניים (לרוב מפלצות) ובגיל מאוחר יותר פחדים אלו הופכים למכוונים לדברים מציאותיים יותר (כגון חוטפים, פורצים וכדומה).

כיצד ילדים מתמודדים עם פחדי לילה?

במקרים רבים ילדים מפתחים דרכים שונות להתמודדות עם פחדי הלילה. אחת הדרכים הנפוצות היא להימנע מללכת לישון. ילדים ימצאו סיבות שונות לדחות את שעת השינה וגם כאשר הם במיטה יבקשו את נוכחות ההורה באמירות ישירות כגון "השאר איתי בחדר" או בקריאה להורה שוב ושוב בתירוצים כגון "אני רעב", " אני צמא", אני צריך לשירותים", דרך נוספת היא שינה במיטת ההורים.

 

הורים רבים נשארים ליד מיטת הילד עד הירדמותו או מאפשרים לו לישון במיטתם. פתרונות אלו מקבעים את הבעיה ואף מובילים להתעוררויות חוזרות ונשנות במהלך הלילה, שהרי הילד הופך לתלוי בנוכחות ההורה ולא לומד להרגע ולהרדם בכוחות עצמו.

 

הפחדים הם חלק טיבעי מההתפתחות, כמטפלת במשחק אני ממליצה להורים לבדוק שיטות התמודדות בבית, עם אתגר נורמטיבי זה, לפני שניגשים לטיפול מקצועי.

 

פתרונות מעולם המשחק

שיטות שונות נבדקו על מנת לסייע לילדים לגבור על פחדי לילה. השיטות היעילות ביותר הן השיטות בהן הילד אקטיבי ושותף פעיל בפתרון. מאחר ועולמם של ילדים הוא עולם המשחק השיטה המומלצת היא משחק בין ההורה לילד, תוך שימוש בעולם הדמיון העשיר של הילד.

 

במהלך היום ולפני השינה ניתן לקרוא לילד סיפורים הקשורים בהתמודדותם של ילדים אחרים עם פחדי לילה. ישנם ספרים רבים בשוק העוסקים בנושא הפחד וביניהם "איתמר צייד החלומות " מאת דוד גרוסמן, "פחדרון בארון" מאת מרסר מאיר, "לילה חשוך אחד" מאת אורה איל. על מנת להיעזר בקריאת הסיפור להפגת הפחד מומלץ להקריא את הסיפור זמן מסויים לפני השינה, לדון בתוכן הסיפור, ולבקש מהילד לשתף בחוויות דומות מעולמו.

 

הגבול בין דמיון למציאות הוא דק למדי אצל ילדים, ולכן לדעתם הגורם לפחד הינו אמיתי לחלוטין. מומלץ להגביר את תחושת השליטה של הילד וכך להעצים אותו לקראת ההתמודדות עם פחדי הלילה. למשל אפשר לספק לילד כלי מגן כגון ספריי נגד מפלצות, לוכד חלומות, מלאך שומר וכן הלאה. יש להתייחס לגורם העזר הדמיוני כאילו הוא אמיתי גם בעיני ההורים ולהביע אמון בכוחו. כך למשל אפשר לשים את ספריי המפלצות ליד מיטת הילד ולהזכיר לו שבגלל שמפלצות חוששות מהספריי הם כנראה לא יסתכנו בכניסה לחדר שמא הילד יחליט להתיז עליהן את הספריי.

 

אחד הגורמים לפחד הינו החושך, אולם החושך הוא שעוזר לילדים להירדם ולהמשיך לישון. לא כדאי להשאיר אור בתוך החדר או לאפשר לילד להדליק פנס על מנת שלא יתעורר ובכדי שלא ייוצרו בחדר צללים מאיימים.

מומלץ להשאיר אור קטן מחוץ לחדר או להשתמש במנורת לילה חשוכה מספיק כדי שהילד יוכל להירדם, ומאירה מספיק כדי להפיג את החושך המאיים.

 

אמצעי עזר נוסף העוזר מאוד לילדים הוא שינה עם בובות רכות שניתן לחבקן תוך שינה. הילד נצמד לבובה בלילה וזו נותנת לו תחושה שיש עימו מישהו והוא אינו לבד.

 

ניתן לאפשר לילדים לדון בנושא הפחד על ידי ציור או הצגה. במהלך משחק אפשרו לילד לנצח, לעצור או להרחיק את המפלצת שיצר. ניצחון במשחק מעודד את הילד לפתח ביטחון. שימו לב - אצל חלק מהילדים חשיפה לתכנים מפחידים במהלך היום מגבירה פחדי לילה, במקרה כזה רצוי לוותר על הצגה או ציור של הגורמים המאיימים.

 

חברת zuuziפיתחה ערכת משחק המשלבת מספר גורמים מהשיטות שהוזכרו. (גילוי נאות – ייעצתי לחברה בעת הפיתוח) על מנת לעזור לילדים לגבור על פחדי הלילה הערכה מציעה שילוב של ספר, בובה רכה ושרביט בו הילד נעזר לסלק את המפלצות המפחידות. טכניקת העזרים (כגון שרביט), הופכת את הילד לפעיל בפתרון ולבעל כוח ויכולת לשלוט בגורם הפחד. בנוסף ההצמדות לבובה הרכה מחליפה את תפקיד ההורה ונשארת עם הילד כל הלילה. הספר המלווה את הערכה "זוזי, המפלצת ושרביט הקסם" מאת יעל אורנן עוזר ליצור את הסיטואציה של היפוך התפקידים ובונה את הילד כדמות בעלת כוחות להגן על הבובה ולהרחיק את המפלצת.

 

 

מספר עצות לסיכום:

  • הפחדים הם חלק בלתי נפרד מהתפתחותם של ילדים. כדי להפחית את עוצמת הפחדים כדאי לנסות להגביר את תחושת השליטה של ילדכם במצב.
  • אל תתעלמו מפחדיו של ילדכם! התייחסו אל מקור הפחד ברצינות וחִשבו איתו יחד על פתרונות.
  • בשום פנים ואופן אין לבטל או להכחיש את קיומן של המפלצות או של כל גורם אחר לפחדיו של ילדכם. במקום לנזוף בו במשפט כגון "איזו שטות! הרי כולם יודעים שאין מפלצות בעולם", עזרו לו לגרש את המפלצת שמתחת למיטה, סייעו לו בהפגת החושך המאיים, ועוד.
  • זכרו כי קריאת סיפור תורמת מאוד לקשר הקרוב והמיוחד בין הורים לילדיהם ומעודדת דיון ושיח.
  • במקרים חריגים בהם הפחדים פוגעים בתפקודו של הילד ניתן לפנות אף לטיפול במשחק המאפשר לילד לבטא את פחדיו ולרכוש דרכים להתמודדות.

 

לשאלות ותמיכה ניתן לפנות לפורום העמותה לטיפול ולקידום המשחק בישראל (עלו"ה) playtherapy.co.il

 




למעלה alt
הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
קבלי טיפים והמלצות למייל

עקבי אחרינו