הפרוביוטיקה וחשיבותה
כמעט שלהי החורף, והשנה נרשמה עלייה חדה מאוד בצריכת אנטיביוטיקה בכל שכבות האוכלוסיה.
האנטיביוטיקה הינה האויב העיקרי של החיידקים הטובים במעיים, היא הורסת גם את החיידקים הטובים, וגורמת לחוסר איזון בפלורה של המעי. זאת ועוד, היא גורמת לשילשולים, שאף מחריפים את המצב עוד יותר.
הדרך העיקרית למזער את נזקי האנטיביוטיקה ואף לחזק את מערכת החיסון, היא באמצעות שימוש בפרוביוטיקה.
מאת: גרי קלברג, נטורופת, חברת "ארומה לייף", משווקת המותג "יומי" דובוני ויטמינים לילדים
כמעט שלהי החורף, והשנה נרשמה עלייה חדה מאוד בצריכת אנטיביוטיקה בכל שכבות האוכלוסיה.
האנטיביוטיקה הינה האויב העיקרי של החיידקים הטובים במעיים, היא הורסת גם את החיידקים הטובים, וגורמת לחוסר איזון בפלורה של המעי. זאת ועוד, היא גורמת לשילשולים, שאף מחריפים את המצב עוד יותר.
הדרך העיקרית למזער את נזקי האנטיביוטיקה ואף לחזק את מערכת החיסון, היא באמצעות שימוש בפרוביוטיקה.
מהי פרוביוטיקה:
פרוביוטיקה מתייחסת לקבוצת חיידקים חיים, אשר גורמים לאפקט חיובי על התפקיד והבריאות.
החיידקים הפרוביוטיים מתחלקים ל 2 משפחות עיקריות:
- לקטובצילוס- הפועלים במעי הדק. הנפוץ ביניהם הינו ה"אצידופולוס" החשוב במניעת מחלות דלקתיות במעי.
- ביפידובקטריום- הפועלים במעי הגס וחשובים במיוחד לחיזוק המערכת החיסונית, בעיקר בילדים.
רק בשנים האחרונות אנו עדים לשימוש רחב היקף יותר בכל הקשור לפרוביוטיקה. בעצם הפרוביוטיקה ידועה כ-100 שנה. כבר ב 1907 הבחינו חוקרים כי תסיסה לאקטית של מוצרי חלב מנעה את קלקולם.
היום עם המעבר למזון מתועש וסטרילי וחשיפה מוגברת יותר לחומרי הדברה, גורמי גדילה ותרופות אנטיביוטיות, התחזקה ההבנה לגבי הקשר בין תזונה, תחלואה ואקולוגית המעי.
למערכת העיכול של האדם תפקידים חשובים הקשורים עם העיכול והספיגה של המזון, בנוסף להיותה סביבה אקולוגית לגדילה ופעילות של כ-400 זני חיידקים הקרויים מיקרופלורת המעי. הרכב קבוע ויציב של אוכלוסיה זו במעי מהווה סימן טוב לסביבה אקולוגית מאוזנת בקרב אנשים בריאים.
לחיידקי המעי תפקיד חשוב בפעילות התקינה של המעי, בנוסף לחלקו וחשיבותו בתפקוד מערכת החיסון.
אויבי הפלורה במעי במבוגרים ובמיוחד בילדים:
- אנטיביוטיקה בתרופות ובמזון- האנטיביוטיקה לא מבחינה בסוגי החיידקים והורסת את הטובים יחד עם הרעים.
גם אם לא צרכנו את האנטיביוטיקה כתרופה, הרי שצרכנו אותה במוצרי הבשר והחלב.
2. המזון התעשייתי והשינוי התזונתי-
לפני השימוש במקרר היה שכיח להתסיס מזון ע"י חיידקים כדי לשמרו (יין,חלב מותסס) היום השימוש במזון מותסס פחת ואילו המזון "המודרני" והתעשייתי סטרילי מחיידקים, אך עשיר בחומרי הדברה וחומרים קרצינוגנים אחרים.
טיפים לשימוש נכון בפרוביוטיקה:
1. מומלץ לשלב בעת שימוש ממושך באנטיביוטיקה - תוסף פרוביוטי על מנת להבטיח חזרה מהירה לתפקוד תקין של המעיים ולהימנע עד כמה שאפשר משלשולים. ישנם מוצרים ייחודיים לילדים המכילים שילוב של חיידקים פרוביוטים המצויים בדרכי העיכול של גוף האדם, אשר עוברים תהליך ייחודי ובלעדי של גרעון, המאפשר להם להגיע כחומר חי למעי, תוך שהם עמידים בפני החומציות של מערכת העיכול. זאת ועוד, הם טעימים במיוחד וערבים לחיך של כל ילד.
2. בתקופה של שלשולים, ממושכים, גזים או כל תופעה שנובעת מעיכול לא תקין של המזון תוספת פרוביוטית תעזור למעיים לחזור לתפקוד תקין במהירות האפשרית.
3. פעוטות המתחילים ללכת לגן או מעון חדש יכולים לקחת פרוביוטיקה למניעה של שלשולים ולחיזוק מערכת החיסון. ממחקרים מצאו שפעוטות וילדים שלקחו פרוביוטיקה הפחיתו את מס' ימי השלשול ואת חומרתו.
לפרטים: ייעוץ בתזונה, תזונה