דלקת גרון חיידקית - סטרפטוקוקלית - mamy
  • מחשבון הריון
  • מחשבון ביוץ
  • מחשבון משקל

מחשבון לחישוב תאריך לידה

מחשבון הריון יסייע לך להיות מעודכנת בהתקדמות ההריון שלך. כל שעליך לעשות – הכניסי תאריך ווסת אחרון למחשבון הריון וגלי נתונים על ההריון שלך.

תאריך וסת אחרון

מחשבון לשיעור תאריך ביוץ

מחשבון ביוץ יסייע לך לאתר את מועד הביוץ המשוער בהנחה שהמחזור החודשי שלך סדיר.

תאריך וסת אחרון

משך המחזור החודשי (?)

מחשבון הוספת משקל בהריון

מחשבון זה יסייע לך להעריך האם העליה במשקלך במהלך ההריון תקינה וכמה עוד עלייך לעלות במשקל עד הלידה.
גובה (מטרים, לדוגמה - 64.1מטר)
משקל בתחילת ההריון (ק"ג)
משקל נוכחי (ק"ג)
שבוע הריון (בין שבועות 24-21)

  • שם לתינוק
  • לוח אירועים mamy
  • mamymail
alt

פירוש נומרולוגי חינם

הקלידו שם פרטי ומיד תקבלו במייל את הניתוח הנומרולוגי של השם שבחרתם.

alt

מפגשי בוקר חינם

כולכן מוזמנות חינם לזמן איכות עם הבייבי בקניונים ברחבי הארץ.

alt

העובר שלך רוצה לדבר איתך

אמא, בואי הרשמי וקבלי ממני העובר שלך מכתב שבועי ובו מידע על ההתפתחות שלי ועוד...


כנסי לעמוד הפייסבוק שלנו לקבלת המלצות ועדכונים

דלקת גרון חיידקית - סטרפטוקוקלית

הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
פורסם ב: 24.03.2005

דלקת גרון מתאפיינת בחום גבוה המופיע בפתאומיות מלווה בכאבי ראש עזים, כאב גרון, כאב בבליעה ולעיתים צמרמורות כאבי שרירים ובטן, הקאות והרגשה כללית רעה.



מאת: דר' שי פדה, מומחה לרפואת ילדים ומחלות מפרקים בילדים


דלקת גרון חיידקית - סטרפטוקוקלית

בבדיקה ניתן למצוא משטחי מוגלה על השקדים, בלוטות צוואריות נפוחות ופריחה אדומה על החיך. כאשר מלווה גם בדלקת עיניים, שיעול ונזלת יש לחשוד במחלה וירלית. לא ניתן לקבוע אבחנה וודאית רק על פי סימפטומים בלבד.

אבחנה של רופא מיומן מגיעה רק עד 75% מהמקרים. משטח גרון או בדיקה מהירה של סטרפטוקוקים חיונית לבסס האבחנה.

 
לעיתים הדלקת מלווה בפריחה על הגוף והפנים ואז נקראת סקרלטינה או שנית. החיידק הודבק בקטע של dna המייצר רעלן. הפריחה נקודתית, אדומה ומחוספסת.

על הפנים אופייני שחסרה סביב הפה. בקפלי העור במרפקים מופיעים קווים אדומים. הלשון תחילה מחופה ופטמיות הטעם נותנות מראה של תות ומכאן השם – לשון תותית.

בהמשך תתקלף לגמרי ותשאיר מראה אדום עם הדגשה על בלוטות הטעם.

זהו זיהום סטרפטוקוקלי לכל דבר והטיפול זהה.

 

שאלות שכיחות


מה ההגיון מאחורי הטיפול בדלקת גרון חיידקית?
המטרה העיקרית בטיפול הוא מניעת קדחת השיגרון ומחלת הכליות – גלומרולונפריטיס. טיפול אנטיביוטי יקצר את משך המחלה, יקטין את הסבל מהחום הגבוה, כאבי הראש השיגרון והשרירים המלווה את המחלה. הטיפול מבטיח גם מניעת התפשטות המחלה ומקרי הדבקה מסביב.


הסיבוכים הנובעים מחיידק הסטרפטקוקוס נגרמים על ידי זנים ספציפיים ששכיחותם יורדת עם השנים מאז גילוי הפניצילין ושיפור רמת החיים בעולם. לא כל אחד יפתח סיבוך – דרושה התאמה בין המארח (החולה) והנוגדנים שהוא מייצר כנגד הסטרפטקוקוס כדי לגרום למחלה.

לכן לא כל אחד יחלה אפילו שיחלה בזן הסטרפטקוקוס המסוים הגורם למחלות אלו.

 

מי חולה?
תינוקות מתחת לגיל שנה לא חולים בדלקת גרון סטרפטוקוקלית. אודם בגרון איננו אבחנה ולעיתים נראות נקודות מוגלה לבנות על השקדים, מלווים במחלת חום אצל תינוקות – משטחי גרון במקרים אלו תמיד שליליים – ומדובר בזיהום וירלי שלא יגיב לטיפול אנטיביוטי.

בין גיל 1-3 שנים רואים מדי פעם הדבקות. סיבוכים מסטרפטוקוקוס כמו דלקת שגרונית או דלקת כליות מופיעים רק אחרי גיל 3.5-4 שנים.

 

האם כל ילד עם משטח גרון חיובי זקוק לאנטיביוטיקה?
ילדים עם חום, כאב גרון, מוגלה על השקדים ומשטח חיובי צריכים טיפול אנטיביוטי. יש נטייה גוברת בין המומחים לא לטפל במקרים שהילד בריא ומשטח הגרון חיובי.

הדרך הפשוטה להימנע ממצבים בהם עולה השאלה, היא פשוט לא לקחת משטחי גרון בילדים בריאים, כולל מילדים שסיימו טיפול אנטיביוטי לגרון. מצבים של "נוירוזה של סטרפטוקוקוס" שכיחים לאחרונה והבלבול ניכר הן בין המטופלים והן בין הרופאים.

כדי להוסיף סיבוך להתלבטות – הטיפול המקובל בדלקת גרון הוא ברפפן, מוקסיפן או אוגמנטין שהן תרופות אנטיביוטיות המכוונות לעצור את התלקחות החיידקים (התרבותם) ואינן הורגות חיידקים החיים ב"שלווה" בלוע.

לפיכך הן לא מסוגלות לחסל את החיידקים מגרונם של הנשאים. כדי להיפטר מחיידק במצב מנוחה = במצב של נשאות, יש צורך באנטיביוטיקות אגרסיביות כקלינדמיצין או ריפדין, לאחר קורס בתרופות מסוג זה, משטח הגרון ייהפך חיובי.

הבעיה היא שנשאים נוטים להידבק בשנית מיד ולכן במגע הראשון עם החיידק, יחזרו להיות נשאים והטיפול הוא לחינם.


המקרה החריג הוא במצב שבן משפחה חולה בקדחת השיגרון. אז יש חובה לטפל בכל נשא, או כל מי שנמצא חיידק בגרונו אף אם אינו חולה.

 

איך ניתן להבדיל בין נשא (משטח גרון חיובי) שחלה במחלת חום וירלית (דלקת גרון וירלית) לבין חולה "אמיתי" בדלקת גרון סטרפטוקוקלית?
 

  • נשא חולה במחלה וירלית.
  • סימנים של הצטננות כמו חום, נזלת, שיעול ודלקת עיניים.
  • עונת השנה (סטרפטוקוקוס שכיח יותר בחורף ובאביב).
  • חוסר תגובה לטיפול אנטיביוטי (בעייתי היות והמחלה מסתיימת גם ללא טיפול).
  • זיהומים חוזרים של סטרפטוקוקוס יעלו את רמת הנוגדנים בדם (aslo) אותם ניתן לבדוק.
  • משטחים חיוביים בין מחלות החום.
  • דלקות חיידקיות חוזרות
  • סימנים של דלקת גרון סטרפטוקוקולית כפי שתוארו קודם.
  • עונתיות.
  • תגובה מהירה לאנטיביוטיקה.
  • תרביות שליליות בין ההתקפים.
  • עליה של aslo – נוגדנים בדם.

 

מהם הטיפולים החלופיים המקובלים לטיפול בסטרפטוקוקוס?
תרופת הבחירה היא פניצילין ועדיין (למרבה ההפתעה) חיידקי הסטרפטוקוקוס לא פיתחו עמידות לתרופה. זריקה בודדת של בנזטין פניצילין נהוגה בארה"ב.

טיפול ל- 10 ימים מומלץ כתחליף. לאחרונה פורסמו עבודות שהראו יעילות זהה בטיפול של 5 ימים, של כל המנה היומית בבת-אחת. לילדים הרגישים לפניצילין – התרופה המומלצת היא אריטרומיצין.

רבים ההורים המבקשים תרופות אחרות כמו אזניל (יעיל רק ב-80% מהמקרים), סופרן או רספרים, שהם אינם מאוד יעילים בדלקת הגרון. למרות דיווחי ההורים – אין כל צורך בטיפול באוגמנטין. אוגמנטין אמור לתת תשובה לחיידקים אחרים שפיתחו עמידות לפניצילין!

 

מתי מסתיימת ההדבקה? מתי חוזרים לבית הספר?
רוב החולים מבריאים תוך 24 שעות (85%). הסימפטומים חולפים לפני שמשטח הגרון נעשה שלילי. מומלץ לחכות לפחות יממה מתחילת הטיפול לפני שהילד יבוא במגע עם בני-כיתתו.

 

האם לחזור על משטח הגרון בסיום הטיפול?
בעבר זו הייתה ההמלצה. אולם, כמו שהוזכר קודם, מצב הנשאות לא מחייב טיפול, אינו מגיב לפניצילין ואינו מהווה סיכון, פרט למקרים שיש בבית חולה עם קדחת השיגרון.

בעבודה שפורסמה לאחרונה, נלקחו משטחי גרון אחת לחודש מכל ילדי הכיתה בבית-ספר עממי במשך שנתיים. בין 15%-20% מהילדים היו עם משטחי גרון חיוביים במשך השנתיים!

 

כמה זמן לאחר תחילת הדלקת הטיפול יהיה עדיין יעיל למנוע סיבוכים?
יש להתחיל טיפול מוקדם ככל האפשר. אלא שאין כל בעיה לחכות עד לקבלת תוצאות משטח הגרון. נמצא גם שהמתנה של יממה לפני תחילת הטיפול, מקטינה את סיכויי הכישלון הטיפולי, או חזרת הדלקת בהמשך.

ההגיון הוא שדחיית הטיפול מאפשרת תגובה אימונית טובה יותר של הגוף ויצירת "חיסון" (אין חיסון לסטרפטוקוקוס – המחלה חוזרת בניגוד למחלות וירליות). מרבית מקרי קדחת השיגרון כיום, לא דיווחו על דלקת גרון לפני הופעת המחלה (הזיהום בחיידק היה סמוי).

 

מחלות מחקות סטרפטוקוקוס
דלקת גרון וירלית שכיחה. וירוסים מסוימים יוצרים תמונה דומה עם פריחה על החך, פצעים וקושי בבליעה – "הרפאנגינה" הנגרמת על ידי וירוס הקוקסקי (האחראי גם על מחלות הפה, היד והרגל – בלשון העם מחלת הפה והטלפיים בפרות.

אין כל קשר בין המחלות והמחלה בפרות איננה מדבקת בני-אדם (ההסגר על הרפתות נועד למנוע הדבקה מרפת לרפת על-ידי המבקרים ולא למנוע הדבקה של בני-אדם).

 
החיידק הטורף
הדיווחים הלא מדויקים של העיתונאים זרעו פאניקה, בלבול ופוביות בציבור. לא מדובר בדלקת גרון עם חיידק טורף. ישנם 3-2 חיידקים הגורמים לנמק ברקמות – בעיקר בגפיים – כתוצאה מפצע מזוהם.

אחד מהם הוא הסטרפטוקוקוס (מזן מאוד מסוים). הביטוי הקליני הוא של נפיחות, אודם וכאב המתפשט במהירות בעור, חום, צמרמורת ובהמשך שוק ומוות (אם לא טופל בזמן). זיהוי נכון וטיפול מיידי מתאים, יציל את החולה. בכל אלו לא מדובר בדלקת גרון!




למעלה alt
הדפסה altשלח לחבר
מאת
דוא"ל של החבר
קבלי טיפים והמלצות למייל

עקבי אחרינו